Stoel Aboutaleb in kabinet is nog vrij

Voor ambitieuze PvdA`ers zijn het spannende tijden. Afgelopen vrijdag kwam er een stoel vrij in het kabinet-Balkenende IV. Ahmed Aboutaleb werd formeel benoemd tot burgemeester van Rotterdam. Hij laat het staatssecretariaat van Sociale Zaken onbemand achter. Een mooie plek om te laten zien dat je uit bewindsliedenmateriaal bent gemaakt.

Wie wordt er genoemd? Dat is nu de belangrijkste vraag in het roddelcircuit. Een normale sollicitatieprocedure is er natuurlijk niet. Zoals gewoonlijk bij de PvdA worden wethouders van grote steden gezien als realistische mogelijkheden, Aboutaleb was er tenslotte zelf een. Maar ook de PvdA-fractie in de Tweede Kamer is een vijver waarin gevist kan worden.

Wie als eerste iemand heeft genoemd, is nooit bekend. Het kan informed speculation zijn van een journalist, zoals dat zo mooi heet. Het kan een proefballonnetje van de partij zijn, bedoeld om te kijken hoe iemand `valt`. Of juist een poging om iemand kansloos te maken. Wie precies op de lijstjes van het PvdA-trio Wouter Bos (partijleider), Mariëtte Hamer (fractievoorzitter) en Lilianne Ploumen (partijvoorzitter) staan, is in ieder geval onduidelijk, zij opereren met grote omzichtigheid. Bos, die uiteindelijk de baas is, heeft een geschiedenis van verrassende benoemingen: de ministers Cramer en Vogelaar zijn daar voorbeelden van. Welke kaart hij nu trekt, zal snel blijken.