SP en SGP: beperking van koopzondagen

Er moet een einde komen aan oneigenlijk gebruik van de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet. Dat vinden de Tweede Kamerfracties van oppositiepartijen SP en SGP.

De twee partijen presenteerden vanmiddag een initiatiefwetsvoorstel dat het, in hun ogen, misbruik van de wet moet tegengaan. Momenteel zijn in één op de drie gemeentes de winkels nagenoeg iedere zondag open. „Veel gemeentes maken een lange neus naar de huidige wet”, constateert Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP), een van de initiatiefnemers.

Het zal SP en SGP zwaar vallen een meerderheid voor hun voorstel te vinden in de Tweede Kamer, omdat ook minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) met een wetsvoorstel is gekomen dat oneigenlijk gebruik van de toerismebepaling in Winkeltijdenwet moet inperken. SP en SGP vinden dat het voorstel van het kabinet niet ver genoeg gaat. Gesthuizen: „Die wetswijziging zegt dat gemeentes eerst een zorgvuldige belangenafweging moeten maken, voor ze een winkelgebied tot toeristentrekpleister bestempelen. Ik heb zelf in een gemeenteraad gezeten: gemeentes vinden altijd dat ze een zorgvuldige afweging hebben gemaakt. Zo’n wetswijziging verandert niets.”

Gesthuizen hoopt op steun uit sociaal-democratische hoek. „Zij zijn toch ook begaan met het lot van de werknemer die zijn zondagen bedreigd ziet.” Maar Kamerlid Pauline Smeets (PvdA) verklaarde vanmorgen al weinig te voelen voor de plannen: „De beslissing moet bij de gemeentes blijven.” Daarom zal Smeets de aanscherping steunen die Van der Hoeven tweede weken geleden naar de Kamer stuurde.

Coalitiepartner ChristenUnie zal het SP/SGP-voorstel niet steunen. Voor deze partij is de kwestie bevredigend geregeld bij de formatie van het kabinet: „Wij staan pal voor de zondagsrust, maar ook pal voor de verantwoordelijkheid van gemeentes”, aldus een woordvoerder.

Nog nooit hebben de Socialistische Partij en de Staatkundig Gereformeerde Partij samen een initiatiefwetsvoorstel ingediend. De SGP wil de zondagsrust voornamelijk uit religieuze overwegingen beschermen. De SP is het te doen om bescherming van werknemers in midden- en kleinbedrijf. „Zo vinden de nestor van de Tweede Kamer en deze jonge blom uit de SP elkaar”, aldus een woordvoerder van de SGP over de incidentele alliantie.