Reisgezel Verhagen niet `multiculti`

Dat staatssecretarissen van buitenlandse handel, ministers van Economische Zaken en een enkele keer zelfs premiers zich tijdens reizen laten vergezellen door delegaties uit het bedrijfsleven met orderboeken onder de arm, is gebruikelijk. Een `autoriteit` kan nu eenmaal deuren openen die voor anderen gesloten blijven. Ze doen het graag, de politici. De koopman is immers altijd prominent aanwezig. Maar er is natuurlijk ook nog de dominee, dat andere facet van de Nederlandse identiteit. Voor dat doel zoekt minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) die zo graag als minister voor mensenrechten de geschiedenis ingaat, vrijwilligers die hem deze maand op reis naar Marokko en Algerije willen vergezellen. Hij gaat daar onder meer praten over vrouwenrechten, maatschappelijk verantwoord ondernemen, milieu, energie en internationale betrekkingen. Of ”jonge professionals” tussen de 25 en 35 jaar, werkzaam in sectoren als bankwezen, advocatuur, bedrijfsleven, politiek of cultuur en ”maatschappelijk betrokken” zich willen melden. Er waren honderd reacties voor de zes betaalde plaatsen. Dat wordt streng selecteren. Eén misverstand wil de woordvoerder alvast wegnemen. De reis staat niet alleen open voor Marokkaanse of Algerijnse Nederlanders. ”Het wordt geen multiculti ding.”