Portugese bank genationaliseerd

De Portugese zakenbank Banco Português de Negócios (BPN) wordt genationaliseerd door de Portugese overheid. Dat is gisteren bekendgemaakt door de Portugese minister van Financiën, Fernando Teixera dos Santos. De nationalisering volgt nadat de bank als gevolg van grootschalige fraude 700 miljoen euro verlies heeft geleden.

Volgens de Portugese minister is de nationalisering niet het gevolg van de huidige financiële crisis, maar van wanbeheer bij een aantal onderdelen van BPN. De Portugese centrale bank ontdekte bij een controle „honderden miljoenen euro’s” aan clandestiene transacties. Alleen al bij een transactie met een zusterbank in handen van dezelfde eigenaren als BPN op de Kaapverdische eilanden zou het daarbij gaan om een bedrag van rond de 360 miljoen euro aan leningen die niet geregistreerd werden in de boekhouding.

De minister van Financiën sprak gisteren van een „anomalie” bij het beheer van BPN. De bank, tot dusver in handen van de private groep Sociedad Lusa de Negócios, zal worden ondergebracht bij de staatsbank Caixa Geral de Depósitos. Het is de eerste maal sinds 1975 dat de Portugese overheid een bank nationaliseert.

In dezelfde ministerraadsvergadering heeft de Portugese regering tevens een kredietlijn van 4 miljard euro geopend voor het steunen van de Portugese banken. Volgens de minister van Financiën gaat het hierbij om een maatregel in lijn met het beleid zoals dat de afgelopen weken is afgesproken door andere EU-landen.