'Popzaal in R'dam gaat nu al failliet'

Het Rotterdamse poppodium Watt dringt bij de gemeente aan op een eenmalige lening van 1,5 miljoen euro. Weigert het stadsbestuur, dan vraagt de twee maanden geleden geopende concertzaal nog deze week surseance van betaling aan.

Dat zeggen Watt-exploitanten Aryan en Willem Tieleman. De horeca-ondernemers uit Rotterdam claimen in financiële problemen te zijn gekomen door de aangekondigde komst van het gesubsidieerde Urban Culture Podium (11 miljoen euro) in Rotterdam-Zuid. „Onze financiers hebben zich teruggetrokken, want nóg een podium in de stad was niet de afspraak”, zegt Aryan Tieleman.

Zijn broer en hij delen de vrees van hun geldschieters dat een centrum voor de „grootstedelijke jongerencultuur” in de Maassilo zal leiden tot oneerlijke concurrentie. Daardoor zou het voortbestaan van de opvolger van Nighttown aan de West-Kruiskade in gevaar komen. Watt ontvangt dit jaar een subsidie van 435.000 euro.

Wethouder Rik Grashoff (participatie en cultuur, GroenLinks) paste vrijdag zijn omstreden plan aan. In de grootste zaal, met een capaciteit van tweeduizend plaatsen, zullen geen concerten worden geprogrammeerd. Dat staat in het voorstel dat hij nog deze week ter goedkeuring hoopt voor te leggen aan de gemeenteraad.

Volgens de broers Tieleman is dat niet meer dan een kosmetische ingreep. „Daarmee krijgen wij onze financiers niet terug.” Zij zeggen „door de gemeente op het verkeerde been” te zijn gezet. Zowel Grashoffs voorganger Orhan Kaya als burgemeester Ivo Opstelten zou deze zomer de toezegging hebben gedaan dat Watt (capaciteit grote zaal 1.500) de komende vijf jaar geen concurrerend podium zou krijgen. „Die afspraak is nota bene bezegeld met een handdruk”, zegt Willem Tieleman.

Grashoff en Kaya zeggen niets van een afspraak te weten. Het stadsbestuur is nog in gesprek met de broers Tieleman. Grashoff zei vrijdag bereid te zijn om financieel bij te springen. „Mocht dat echt nodig blijken te zijn.”