Oboema vs Obama

Natuurlijk, ze zijn broers!

Ach natuurlijk, hoe hadden we het over het hoofd kunnen zien: de duidelijke verwantschap tussen de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama en onze eigen ‘witte neger’ Oboema. We zijn broers, onthult oud-Jiskefet-acteur Michiel Romeyn op de website Oboema.tv. In een studio à la die van talkshowhost David Letterman, „live vanuit New York”, presenteert Jiskefet-personage Oboema Sese Tokoe (de blanke bosneger annex boekhouder met rood afrokapsel uit Amsterdam-Oost) zijn eigen show en becommentarieert de tv-optredens van zijn beroemde broer.

Barack Obama komt ook zelf aan het woord – met opvallend Amsterdams accent – net als Sarah Palin, John McCain en mevrouw McCain. „Jaja, dat Amerika”, is een veelgehoorde verzuchting van Oboema. En met zijn overbekende nasale stemgeluid filosofeert hij verder over verkiezingsthema’s zoals de kwestie van seks met de „voor- of achterbips” en of Sarah Palin en John McCain nu wel of niet samen hebben gebarbecued. Het ingeblikte publiek lacht welwillend mee, of kreunt afkeurend.

Het is af en toe wat flauw, associatief en misschien niet echt strak geregisseerd. Maar we houden nu eenmaal van Michiel Romeyn dus laven we ons aan elk flintertje satire. Jammer dat Oboema al toe is aan aflevering 7 en de verkiezing morgennacht een feit is. Maar wie weet, vormt de serie het begin voor vier jaar Oboema-talkshow, mocht Obama tot president worden gekozen.

Olga van Ditzhuijzen

Bekijk Oboema’s visies op Obama via oboema.tv

    • Olga van Ditzhuijzen