'New York' is niet olympisch, dus wint Radcliffe

Paula Radcliffe bepaalt het tempo in de marathon van New York. Zij wordt gevolgd door de Amerikaanse debutante Kara Goucher (links) en de Russin Ludmila Petrova. Foto AFP NEW YORK - NOVEMBER 02: Some of the lead female runners exit the Queensboro Bridge onto First Avenue during the 2008 New York City Marathon on November 2, 2008 in New York City. Jarrett Baker/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Winnen is voor de Britse langeafstandsloopster Paula Radcliffe (34) bijna net zo gewoon als ademhalen. Behalve op de marathon bij de Olympische Spelen. Dan valt ze uit, zoals in 2004 in Athene, of wordt ze 23ste, zoals in augustus in Peking. Maar in de marathon van New York is ze tot nu toe onverslaanbaar. Drie starts, drie overwinningen, waarvan gisteren de meest overtuigende in een tijd van 2.23,56 uur.

Het is Radcliffe een raadsel waarom ze wel in New York of Londen, maar niet bij de Spelen in vorm is voor een marathon. Buiten de olympische marathons won ze alle waarin ze startte, in totaal acht. In New York was ze gisteren dominant in een sterk deelnemersveld. De concurrentie bestond onder anderen uit de Keniaanse wereldkampioene van 2007 Catherine Ndereba, de Ethiopische Gete Wami, de Russische oud-winnares Ludmila Petrova en de Amerikaanse debutante Kara Goucher, die vorig jaar bij de WK derde werd op de 10.000 meter.

Het verschil met haar overwinningen in 2004 en 2007 was dat Radcliffe niet tot een eindsprint in Central Park werd gedwongen. Waar ze in 2004 tot de finish werd gevolgd door de Keniaanse Susan Chepkemei en vorig jaar door Wami, nam de Britse loopster dit jaar al vroeg afstand van haar concurrenten. De veertigjarige Petrova bleef 36 kilometer in het spoor van Radcliffe, maar ook zij hield het hoge tempo niet vol.

Wami en Ndereba haakten al eerder af, ondanks de grote belangen die er voor hen op het spel stonden. Die twee waren nog in de race voor de bonus van een half miljoen dollar voor de nummer één uit het klassement over de vijf grote marathons (Boston, Londen, Berlijn, Chicago en New York) van het jaar. De hoofdprijs van dat circuit ging naar de Duitse Irina Mikitenko. Die was als toeschouwster aanwezig in New York, omdat ze onlangs de marathon van Berlijn liep en won. Ndebera moest gisteren winnen om de geldprijs op te halen en Wami moest als tweede eindigen. Ndereba finishte als vijfde, Wami volgde haar op de zesde plaats.

De eindtijd was met 2.23,56 niet bovenmatig snel, maar dat was een gevolg van het lastige parkoers in combinatie met de zware weersomstandigheden. Lange tijd boksten de loopsters in New York tegen een sterke wind op.

Bij de mannen was de hoofdprijs al vergeven. De Keniaan Martin Lel, die de wedstrijd aan zich voorbij moest laten gaan wegens een gebroken voet, had zich al eerder van de forse bonus verzekerd.

Ook bij de mannen was de winnaar een oude bekende. De Braziliaan Marilson Gomes dos Santos, in 2006 al winnaar, kende een ijzersterke slotfase. Hij achterhaalde de Marokkaan Abderrahim Goumri, en won in een tijd van 2.08,43.