Koersval CSM na winstwaarschuwing

Voedingsmiddelenproducent CSM verwacht dat de winst over 2008 10 tot 15 procent lager zal uitvallen dan in het voorgaande jaar. Het bedrijf gaf deze winstwaarschuwing vanmorgen bij de presentatie van de cijfers van het derde kwartaal.

Beleggers reageerden vanmorgen negatief. Het aandeel CSM verloor in de loop van de ochtend bijna een kwart van zijn waarde en dook zelfs even onder de 11 euro.

CSM, fabrikant van bakkerij-ingrediënten en melkzuurproducten, heeft last van de dreigende recessie. „Wij hebben aanwijzingen voor schaalverkleining en afnemende vraag van onze klanten, naast de effecten van voorraadafbouw”, zei Gerard Hoetmer, directeur van CSM. De markt voor bakkerijproducten heeft volgens de topman „met name in Europa” te kampen met „moeilijke marktomstandigheden en een fors gedaald consumentenvertrouwen”.

CSM verwacht dat de winst over 2008 daardoor „aanzienlijk lager” uitvalt dan in 2007. In de eerste negen maanden bedroeg de winst voor rente en belasting 95,7 miljoen euro (2007: 104,8 miljoen euro). In het vierde kwartaal verwacht het concern geen verbetering, omdat het denkt dat de recessie de Europese activiteiten nog langer in haar greep zou houden. Ongeveer de helft van de winstdaling is volgens het concern het gevolg van valutaschommelingen.

Door de prijzen te verhogen wist CSM een organische omzetgroei van 9,5 procent te behalen over de eerste drie kwartalen. De omzet na negen maanden kwam uit op 1,9 miljard euro, nagenoeg hetzelfde als in dezelfde periode in 2007. Tegelijkertijd daalde echter het afgezette volume met enkele procenten. Eerder, bij de presentatie van de halfjaarcijfers, gaf CSM al aan de langetermijndoelstellingen niet te halen.

CSM wil proberen met de versnelde introductie van nieuwe producten in te spelen „op veranderingen in het consumentengedrag” en zo de winstmarge op peil te houden. Het bedrijf kondigt ook aan reeds voorgenomen bezuinigingen versneld door te voeren, zoals het nog dit jaar saneren van tweehonderd arbeidsplaatsen in Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Wereldwijd heeft CSM 8.700 werknemers.