Johnny en zijn vrienden doen 'Romeo en Julia'

Scenefoto's Romeo over Julia door Rick Engelkes Producties. Oktober 2008 Copyright Michel Porro. Porro, Michel

Theater Romeo over Julia door MTV/ REP, t/m 28 febr. **

Zet vijf jonge vrienden op het podium en laat ze Romeo en Julia naspelen, met veel ruimte voor geestige terzijdes en uitleg, om het 16e-eeuwse liefdesdrama behapbaar te maken voor een jong en groot publiek. Alleen al het gegeven dat de jongens vrouwenrollen moeten spelen, en zelfs met elkaar moeten zoenen, is reden tot lol.

Dat is het eenvoudige idee achter Romeo over Julia van Joe Calarco, de tweede jongerenvoorstelling die producent Rick Engelkes maakt samen met tv-zender MTV. Net als in de vorige, Sexual Perversity, is de trekpleister tv-ster Johnny de Mol en de regisseur Marcus Azzini. Verder staan op het toneel: Teun Kuilboer, Jorrit Ruijs, Tim Murck, en stagiair Kevin Hassing. Allen zijn het knappe jongelingen met een zekere charme en humor, maar zonder enige ervaring in het klassieke toneel.

De vijf spelen in zwarte Suit Supply pakken rondom een klein nachtclubpodium met rood gordijn en daarboven in in lampenletters: ‘Romeo -hartje - Julia’ .Net als de vorige keer probeert Azzini gebruik te maken van wat zijn spelers wél kunnen. Het stuk heeft een goede drive, en een lekkere losse tussen-de-schuifdeurenvorm. Het spelplezier spat eraf. Als twee jongens een liefdesscène spelen, zitten aan de zijkant de anderen lachend toe te kijken, ongetwijfeld zoals ze het ook in het repetitielokaal deden. Bij de stevige Johnny de Mol klinkt iedere vers even plat, vaak vergeet je om naar hem te luisteren, maar zijn energieke, fysieke persoonlijkheid maakt hem toch tot de motor van de voorstelling.

Net als bij Shakespeare gieren de hormonen in het rond, met veel ruimte voor tienerseks en -geweld. Maar in het oorspronkelijke stuk is het bijna ondraaglijk om te zien hoe twee kalveren zo hard op hun noodlot afrennen. Hier blijft het een geintje; de omslag naar een dieper drama kunnen ze niet maken.

Ergens voel je nog wel dat het om de kracht van verbeelding had moeten gaan, en over de door machismo verhulde gevoeligheid van mannenvriendschap. Maar het blijft sympathiek, maar dun amusement.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken