Israël wil 'wilde posten' niet meer betalen

In antwoord op de „onduldbare” toename van geweld en dreigementen van de zijde van radicale kolonisten heeft de Israëlische regering gisteren besloten alle publieke financiering te beëindigen van de ‘buitenposten’ in de bezette Westelijke Jordaanoever die zij overigens zelf officieel als illegaal beschouwt.

De regering is met name gevallen over het groeiende geweld tegen de veiligheidsdiensten, hoewel ook Palestijnen mikpunt ervan zijn. De chef van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, Yuval Diskin, waarschuwde tegelijk dat Israëls radicaal rechts zijn toevlucht zou kunnen zoeken tot geweld tegen politici om vooruitgang in het vredesproces met de Palestijnen te dwarsbomen.

Het is de eerste keer dat de regering een dergelijk besluit neemt, hoewel de toenmalige premier Ariel Sharon al in 2003 toezegde alle buitenposten van nederzettingen die sinds 2001 waren gebouwd, te slopen, omdat „Israël een rechtsstaat is”. De ‘Routekaart naar Vrede’, het internationale vredesplan voor Israël en de Palestijnen, eist de verwijdering van deze circa honderd buitenposten. In werkelijkheid is zowel het aantal buitenposten als het aantal inwoners ervan toegenomen. Er wonen nu ongeveer 450.000 kolonisten in de buitenposten en de nederzettingen, die volgens het internationaal recht illegaal maar volgens de Israëlische regering legaal zijn.

Demissionair premier Ehud Olmert noemde het gisteren „onduldbaar” dat wetsschendingen door kolonisten vaak gepaard gaan met geweld tegen leger en politie. De voorgaande nacht waren bij Hebron twee Israëlische grenswachten gewond door stenen van kolonisten tijdens de vierde confrontatie in twee weken over de ontruiming van een nieuwe, kleine buitenpost.

De waarschuwing van Shin Bet-chef Diskin tijdens het – besloten – kabinetsberaad kwam twee dagen voor de verjaardag van de moord op premier Rabin door een rechtse extremist, Yigal Amir. Een bomaanslag die een maand geleden werd gepleegd op professor Zeev Sternhell, een scherp criticus van de kolonistenbeweging, wordt eveneens aan extreem-rechts toegeschreven. Sternhell werd daarbij licht gewond. De daders zijn nog voortvluchtig. (Reuters, AFP, AP)