Hamilton in slotronde laatste race naar titel F1

De Britse Formule 1-coureur Lewis Hamilton, uit het team van McLaren-Mercedes, heeft gisteren in de laatste ronde van de laatste race van het seizoen de wereldtitel gewonnen, als jongste coureur (23) ooit. De Braziliaan Felipe Massa won de Grote Prijs van Brazilië, maar in de WK-stand kwam hij één punt tekort om de eerste Braziliaanse wereldkampioen te worden sinds Ayrton Senna, in 1991. Vorig jaar verspeelde Hamilton als debutant in de Formule 1 bij het ingaan van de slotrace nog een voorsprong van zeven WK-punten en ging de Finse Ferrari-coureur Kimi Raikkonen er met de wereldtitel vandoor. Gisteren liet de Brit bijna opnieuw het wereldkampioenschap als zand door zijn vingers glijden.

Met een voorsprong van 7 punten in de WK-stand op Massa begon Hamilton aan de slotrace van 2008. Hij wist dat hij zeker vijfde moest worden als Massa de race zou winnen.

Massa deed vanaf het begin van het raceweekeinde wat hij moest doen. Hij realiseerde zaterdag de snelste trainingstijd en mocht gisteren vanaf poleposition starten. Hamilton bezette de vierde plaats op de startrij.

Hoewel Massa de koppositie niet uit handen gaf, was er het grootste deel van de race geen vuiltje aan de lucht voor Hamilton. Meestal reed hij op de vierde of de vijfde plaats. Tot vier van de 71 ronden voor het einde. Het was gaan regenen op het circuit van Interlagos, bij Massa’s geboorteplaats São Paulo. Nadat Hamilton zijn droogweerbanden voor intermediates had verruild, zoals Massa even later zou doen, ging hij weer als vijfde de baan op. Nog steeds lag hij op titelkoers. Maar in zijn achteruitkijkspiegels zag Hamilton de verrassing van dit seizoen, de jonge Duitser Sebastian Vettel, steeds dichterbij komen. In de voorlaatste ronde opende de coureur van Toro Rosso zelfs met succes de aanval op Hamilton, die naar de zesde plaats terugviel. Dankzij Vettels inhaalmanoeuvre kreeg de titelstrijd een verrassende wending en in deze situatie ging Massa op zijn eerste wereldtitel af. Hamilton moest voorbij Vettel, die op zijn beurt weer opgehouden werd door achterblijvers, maar er tegelijkertijd in slaagde om Hamilton achter zich te houden.

Op het moment dat Massa als winnaar werd afgevlagd en Vettel voor Hamilton de finish passeerde, dachten velen dat Massa de nieuwe wereldkampioen was. Maar omdat Hamilton en Vettel in een van de laatste bochten de sterk vertraagde nummer 4 Timo Glock (Toyota) nog hadden ingehaald – de Duitser reed in de regen nog op droogweerbanden en dus aanzienlijk langzamer – finishte Hamilton toch als vijfde: net goed genoeg voor de wereldtitel.