Flinke sprong Krajicek na finale

Michaëlla Krajicek heeft dankzij haar finaleplaats in Bratislava een flinke sprong gemaakt op de wereldranglijst. De tennisster uit Almere verdiende 55 punten met haar zeven gewonnen partijen in Slowakije (inclusief kwalificaties). Haar naam prijkt sinds vandaag op plek 215 van de wereldranglijst.

Krajicek versloeg in Bratislava drie speelsters uit de top-150, onder wie Gisela Dulko, Ekatarina Bychkova en Mariana Duque Marino. In de halve finale overleefde ze vier matchpoints tegen Dulko, maar in de eindstrijd legde ze het met vermoeidheidsverschijnselenaf tegen Russin Anastasia Pavloetsjenkova: 3-6 en 1-6. Deze week hoopt Krajicek de opwaartse lijn voort te zetten bij het toernooi in het Duitse Ismanig.

Arantxa Rus blijft de hoogst genoteerde Nederlander in het vrouwencircuit. De tennisster uit Monster staat op plaats 188, twee plaatsen lager dan vorige week. Jesse Huta Galung klom vijftien plaatsen door het bereiken van de laatste vier in Aken. Hij staat nu op plaats 170. De van een knieblessure herstellende Robin Haase bleef steken op plaats 106 en is daarmee de hoogste genoteerde Nederlander. Matwé Middelkoop, die één ronde overleefde in Aken, bereikte zijn hoogste ranking ooit: 197.

Jo-Wilfried Tsonga heeft gisteren het toernooi van Parijs gewonnen en zich daarmee verzekerd van het laatste startbewijs aan de Masters Cup in Shanghai. De 23-jarige Fransman rekende in de finale af met de Argentijn David Nalbandian: 6-3, 4-6 en 6-4.

Voor Tsonga betekende het zijn eerste zege in een toernooi uit de Masters Series. Bij het prestigieuze slotevenement in China, dat zondag begint, verkeert hij in gezelschap van Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovic, Andy Murray, Nikolai Davidenko, Andy Roddick en Juan Martin del Potro.

Tsonga barstte in tranen uit toen Nalbandian in Parijs de laatste bal in het net sloeg. „Dit is het hoogtepunt van een voortreffelijk seizoen”, jubelde hij. „En Shanghai wordt de extra slagroom op de taart.”

Pagina 15: interview Petr Krajicek