Flan aux abricots

Voor 8 porties: 1 ½ dl melk20 gram roomboter17-18 gedroogde Turkse abrikozen1 citroen, uitgeperstamandelolie (biologische winkels)80 gram kristalsuiker + iets extra60 gram patentbloemSnufje zout2 eieren 60 gram zure room1 eetlepel sinaasappelbloesemwater poedersuiker

Voor deze flan gebruikte ik een Angelsaksisch model pie-vorm van dik aardewerk. De bodem heeft een doorsnede van 19 cm en de zijwand loopt 5 cm schuin omhoog, zodat de doorsnede van de vorm bovenaan 24 cm is. Aardewerk absorbeert veel warmte, dus zet de gevulde vorm in een hete oven tot het aardewerk is opgewarmd, waarna de oventemperatuur kan worden verlaagd tot de juiste baktemperatuur. Deze methode bekort de totale baktijd enigszins en geeft een mooier bakresultaat.

Bereiding: Breng de gedroogde abrikozen samen met 3 dl water en het citroensap aan de kook in gesloten pan; draai het vuur laag en laat de vruchten 1 uur stoven tot ze gaar zijn en zich hebben volgezogen tot hun oorspronkelijke bolronde vorm. Neem de abrikozen uit de pan en laat ze uitlekken. Breng voor het beslag van de flan de melk enkele minuten tegen de kook aan en laat afkoelen.

Smelt de boter in een pannetje en laat bekoelen. Vet de pie-vorm in met amandelolie en bestrooi de bodem dun met suiker. Leg de abrikozen in de vorm zodat de bodem royaal bedekt wordt met vruchten. Vermeng in een beslagkom suiker, bloem en zout. Klop met een handmixer een voor een de eieren erdoor, vervolgens de bekoelde maar vloeibare roomboter, zure room, melk en sinaasappelbloesemwater.

Giet het beslag over de abrikozen en zet de vorm op de een na onderste richel van een op 200 graden voorverwarmde oven. Verlaag na 4-5 minuten de oventemperatuur tot 180 graden. Geef de flan nog 45 minuten tot hij goudgeel en gaar is; het oppervlak is dan mooi gerezen maar zal bij afkoeling iets inzakken. Serveer de flan op kamertemperatuur en bestrooi het oppervlak met poedersuiker.

FLORINE BOUCHER

Morgen: aan tafel bij Hitler

    • Florine Boucher