EU-diplomaten dichter bij macht

Goed nieuws voor Nederlandse diplomaten in Brussel: netwerken wordt makkelijker. Vorige week zijn namelijk de handtekeningen gezet onder een contract voor een nieuwe kanselarij, het onderkomen van de Nederlandse ambassade voor België en de Permanente Vertegenwoordiging bij de Europese Unie. Een langgekoesterde wens gaat in vervulling: de diplomaten verhuizen van een kantoorgebouw aan de rand van de stad naar de Europese wijk, waar vrijwel al hun collega`s kantoor houden, koffie drinken en met elkaar lunchen. Vijftien jaar geleden verhuisden de Nederlanders van de Europese wijk naar de Hermann-Debrouxlaan: ver uit het centrum, maar vlakbij de snelweg. Behalve bereikbaarheid speelden kosten daarbij een rol. Bovendien werd er toen over gedacht meer Europese instellingen naar dat deel van de stad te verplaatsen. Maar de ambassades van de grote landen bleven waar ze waren: in de straten tussen Europese Commissie en Europees Parlement - daar waar de macht is. De Nederlanders hadden nauwelijks gezelschap in hun deel van de stad - alleen de ambassade van bijvoorbeeld Trinidad en Tobago zit ook daar. Wilden ze praten met de Duitsers of de Fransen, dan moesten ze eerst in auto of metro stappen. Het nieuwe huurpand moet in 2010 in gebruik worden genomen. Wat de verhuizing kost, is nog niet te zeggen, omdat het oude gebouw nu moet worden verkocht.