een weekeinde vol voetbal

Louis van Gaal baalde na de wedstrijd van AZ bij SC Heerenveen stevig van de late gelijkmaker van de Friezen. Paulo Henrique tekende in blessuretijd voor de 3-3 en bezorgde de koploper het eerste puntenverlies in zeven duels. „Het is vervelend en verdrietig dat die bal er nog in ging”, zei Van Gaal. De trainer had een duel met twee gezichten gezien. „In de eerste helft voetbalden we niet goed en kregen we geen echte mogelijkheden. Na rust hebben we het een stuk beter gedaan, met meer lopende mensen en meer aansluiting bij de spitsen.” Na de treffer van Sebastien Pocognoli (2-3), een kwartier voor tijd, leek AZ de wedstrijd in de zak te hebben. Van Gaal: „We hoefden alleen te zorgen dat de bal in de ploeg bleef, maar dat is niet gelukt.”

Na een gelijkspel bij FC Utrecht en een nederlaag tegen FC Twente had coach Robert Maaskant van NAC na de 1-0 zege in de ‘topper’ tegen FC Groningen weer reden tot lachen. „We hebben weer een leuk weekje in Breda. Gezien de hoeveelheid kansen die we creëerden, was de 1-0 een terechte beloning”, vond Maaskant. Collega Ron Jans van Groningen sloot zich daarbij aan. „Wij hadden geen recht op een punt.”

Twee late treffers hebben FC Volendam in het thuisduel met De Graafschap de eerste zege van het seizoen opgeleverd: 3-1. Daarmee werd de ploeg van Frans Adelaar beloond voor het enthousiasme. Twee wissels van de coach pakten in de slotfase goed uit. Eerst stond invaller Furdjel Narsingh aan de basis van de 2-1. Dominique van Dijk bekroonde zijn invalbeurt even later met het derde doelpunt van Volendam.

FC Utrecht presteert prima sinds coach Willem van Hanegem zich ziek meldde na het ontslag van zijn assistenten John van Loen en David Nascimento, keeperstrainer Maarten Arts en conditietrainer Rob Druppers. Gisteren versloeg Utrecht op eigen veld Heracles met 2-0. De club klom in een week van de twaalfde naar de achtste plaats op de ranglijst. FC Utrecht haalde uit de laatste drie duels zeven punten, evenveel als in de eerste zes wedstrijden toen ‘De Kromme’ op de bank zat. Opvallend was dat het Utrechtse publiek deed alsof er de laatste anderhalve week niets was gebeurd. Geen spandoek of spreekkoor refereerde aan de coach.

PSV heeft een stapje richting de top van de ranglijst gezet door de zege in het thuisduel met Willem II. Coach Huub Stevens constateerde dat de „beleving” bij zijn ploeg toeneemt. Hoogtepunt was de fraaie lob van de jarige Danny Koevermans (30) over doelman Maikel Aerts: 2-0. Met het oog op de wedstrijd in de Champions League, morgen tegen Olympique Marseille, werd Ibrahim Afellay uit voorzorg gewisseld.

In de Spaanse Primera Division gaat Barcelona aan de leiding. De Catalaanse club was met 4-1 te sterk voor Malaga. De Spaanse international Xavi scoorde tweemaal. Het duel werd ontsierd door oerwoudgeluiden van het publiek van Malaga wanneer spits Eto’o van Barcelona aan de bal was. Valencia verspeelde de koppositie door een verrassende 4-2 nederlaag, thuis tegen Racing Santander. Real Madrid kwam bij Almeria niet verder dan een gelijkspel: 1-1.

Coach Harry Redknapp kan voorlopig niet stuk bij Tottenham Hotspur. Sinds zijn aanstelling pakten de Spurs zeven punten uit drie duels. Zaterdag won de hekkensluiter verassend van de tot dan toe ongeslagen koploper Liverpool: 2-1. Chelsea, met 5-0 te sterk voor Sunderland, staat dankzij een beter doelsaldo bovenaan. Arsenal verloor met 2-1 van Stoke City. Invaller Robin van Persie kreeg rood. Dankzij twee treffers van Cristiano Ronaldo won Manchester United van Hull City: 4-3.

Martin Jol heeft twee vrije dagen voor de selectie van Hamburger SV ingetrokken na de blamerende nederlaag tegen Hannover 96 (3-0). HSV zakte naar de vijfde plaats in de Bundesliga. Koploper blijft het gepromoveerde 1899 Hoffenheim, dat met 4-1 won van Karlsruhe. Landskampioen Bayern München, slecht begonnen aan het seizoen, steeg naar de derde plaats door een zege op Arminia Bielefeld: 3-1.

Rubin Kazan is de nieuwe kampioen van Rusland. De ploeg won met 2-1 bij Saturn Ramenskoje en werd daardoor onbereikbaar voor de concurrentie. Voor Rubin Kazan, is het de eerste landstitel uit de historie. Door een omgevallen hek in het Lusjniki-stadion zijn bij de Moskouse stadsderby Spartak-CSKA (1-0) ongeveer vijftig toeschouwers lichtgewond geraakt.