De Verenigde Smaken

Alle blikken zijn op Amerika gericht deze week. Dus waarom niet meteen ook een kijkje in de Amerikaanse keuken genomen. Voor zover die bestaat tenminste. Want in zo’n groot land, bevolkt door immigranten, kan het niet anders of er bestaan vele regionale en etnische keukens naast elkaar. Bovendien, ‘de Amerikaanse keuken’ klinkt toch wel erg naar hamburgers en cola – met het nodige respect voor de eerste overigens. Laten we liever over ‘de Verenigde Smaken van Amerika’ spreken (zoals de titel van een kookboek van Nelleke van Lindonk luidt).

Afgelopen vrijdag werd de natie voor heel even verenigd in de smaak van pompoen. Of je nu Republikein bent of Democraat, van Poolse, Portugese of Porto Ricaanse afkomst, Halloween is een all American feestje. En daar horen pompoenen bij, zoals pepernoten bij Sinterklaas. Ook Hollanders in de Verenigde Staten moeten eraan geloven. Collega Sylvia Witteman mailde me dat ze dit jaar een batterijgedreven pumpkin carving kit aangeschaft, omdat de tennisarm die ze aan de vorige Halloween had overgehouden nog maar net genezen was.

Maar wat doe je met zo’n garagepad vol pompoenvruchtvlees nadat je voor elk van je drie kinderen zo’n schattige pompoenschedel hebt uitgehold? In Amerika bakken ze er pumpkin pecan pie van, een nogal laffe taart, onder hoeveel kaneel of nootmuskaat je hem ook bedelft. Nee, dan liever in de soep. „Dat gaat nog net, mits je er een lading hartigheid doorheen doet”, vond Sylvia.

Helemaal mee eens. Wie geen vruchtvlees over heeft van Halloween-lampionnen en dus speciaal voor onderstaande soep een pompoen gaat slachten, koopt het beste een onbespoten exemplaar. Wanneer je hem goed schoon boent, kun je een biologische pompoen met schil en al gebruiken. Scheelt toch al snel een tennisarm.

Pompoensoep met appel, gember en rozemarijn, voor 4 personen:

3 sneetjes oud witbrood

1 kleine, biologische pompoen (of 750 g pompoenvruchtvlees)

3 zure (granny smith) appels,

geschild en in stukken

1 ui, gesnipperd

een stukje gember, fijngehakt

2 takjes rozemarijn, de naaldjes

fijngehakt

desgewenst: 1 chilipeper, fijnge-

sneden

1 liter krachtige groenten – of

kippenbouillon

125 ml crème fraîche

Verwijder de korsten van het brood en snijd het in blokjes. Leg de broodblokjes in een kom, overgiet ze met een scheut heet water en laat ze 10 minuten weken. Boen de pompoen grondig schoon, snijd hem in stukken en verwijder de draden en zaden. Doe het brood, samen met de pompoen, ui, gember, appel, rozemarijn, chilipeper en bouillon in een soeppan en breng aan de kook. Laat alles met een deksel op de pan 40 minuten zachtjes koken. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Roer de crème fraîche door de soep en maak hem op smaak met zout en peper.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over de Verenigde Smaken van Amerika op www.nrcnext.nl/koken.

    • Janneke Vreugdenhil