Bulletins ANP op website

Door Henk van Gelder

Meer dan 1,7 miljoen radionieuwsbulletins van het ANP uit de jaren 1937-1984 staan vanaf vandaag op een site van de Koninklijke Bibliotheek (KB). Daarin kan op woord of op datum worden gezocht.

„Goedenavond, dames en heren. Nieuwsberichten van het Algemeen Nederlandsch Persbureau A.N.P. Publicatie is verboden krachtens de Auteurswet.” Met die woorden opende de radionieuwsuitzending op zondag 14 februari 1937, de eerste die kan worden geraadpleegd. Het ging die dag over de benoeming van een hoge commissaris bij de Volkenbond, de „verbitterde strijd” aan het Madrileense front en het feit dat paus Pius XI voor het eerst na lange tijd zijn ziekbed had verlaten.

De velletjes papier waarop de teksten destijds werden getypt, lagen tot 1993 – in 750 verhuisdozen – in een ANP-villa in Hilversum. Daarna werden ze vervoerd naar de KB in Den Haag. Het afgelopen jaar is alles gescand. Dat biedt volgens projectleider Edwin Klijn niet alleen een veelomvattend beeld van de nieuwsontwikkelingen in de jaren 1937 tot 1984, maar ook van het taalgebruik. Zo wordt een woord als ‘neger’ nu niet meer gebruikt. Maar wel op 7 mei 1946, in een bericht over een vakbondsdemonstratie in Amsterdam: „Voor het station in de hoofdstad veroorzaakte een groep Engelssprekende negers een oploop.” Op de site staat geen geluid, want dat werd zelden bewaard.

Ook ontbreken vooralsnog de oorlogsjaren, omdat die teksten – lang niet compleet – bij het NIOD liggen. „Het staat wel op ons verlanglijstje”, aldus Klijn, „maar dat wordt een kwestie van de lange termijn.”

Voor het raadplegen van de radiobulletins zie: anp.kb.nl

    • Henk van Gelder