Berlijn: 8 mld in tweede Duitse bank

Links opslag van oud papier bij VG Recycling in Velzen. Zutphen VG recycling van Hull in papier recyclingbedrijf ©foto eric brinkhorst Brinkhorst, Eric

Commerzbank, de op één na grootste bank van Duitsland, doet een beroep op het onlangs door de staat opgerichte reddingsfonds voor de Duitse banken. De bank krijgt een injectie van 8,2 miljard euro.

Commerzbank maakte vanmorgen bekend dat als gevolg van de kredietcrisis het nettoverlies in het derde kwartaal van 2008 is opgelopen tot 285 miljoen euro, veel meer dan verwacht. Het staatsfonds, dat 500 miljard euro groot is, zal ook voor 15 miljard euro aan schulden van Commerzbank garant staan.

Als tegenprestatie eist de staat van de bankbestuurders dat zij, zolang de overheidssteun geldt, afzien van bonussen. Hun inkomen is begrensd tot maximaal 500.000 euro per jaar.

Commerzbank zal ook geen dividend aan aandeelhouders uitkeren. Feitelijk komen banken die een beroep op het Duitse reddingsfonds doen deels onder curatele te staan.

Bestuursvoorzitter Martin Blessing van de Commerzbank zei vanmorgen blij te zijn met de staatssteun. „Wij zijn voorstanders van de maatregelen. Dit is goed voor de bank, de medewerkers en de klanten”. Ook beleggers reageerden tevreden. In Frankfurt steeg de beurskoers van Commerzbank vanmorgen met 9,3 procent.

Bondskanselier Angela Merkel riep afgelopen zaterdag de banken op om gebruik te maken van het staatfonds, dat sinds een week in werking is. Geen enkele bank wilde de eerste zijn, uit vrees voor reputatie- of koersverlies. Merkel zei dat de politiek haar werk heeft gedaan. „Nu gaat het erom dat de banken het pakket aanspreken.”

Deutsche bank, de grootste bank van Duitsland, herhaalde gisteravond bij monde van bestuursvoorzitter Josef Ackermann geen gebruik te zullen maken van het fonds „omdat we sterk zijn”. Zijn zwakkere collega’s riep hij op om zich zo snel mogelijk tot de staat te wenden.

Van de banken in Duitsland was Hypo Real Estate de eerste die vorige week steun aanvroeg: 15 miljard euro. De bank werd een maand geleden door de Duitse staat en andere banken van de ondergang gered. Verder zijn het vooral zogeheten Landesbanken – de kredietinstellingen van regionale overheden – die een beroep doen op het reddingsfonds. BayernLB in München heeft 5,4 miljard euro nodig. Vandaag wordt besloten over reddingspakketten voor met name WestLB.