Banda met klein verschil gekozen tot president van Zambia

Lusaka. Rupiah Banda heeft de presidentsverkiezingen in Zambia nipt gewonnen. De kandidaat van de regeringspartij kreeg donderdag 40 procent van de stemmen. Oppositiekandidaat Michael Sata behaalde 38 procent. Dat maakte de kiescommissie gisteren bekend. Enkele uren na het bekendmaken van de uitslag, werd Banda al ingezworen, in het bijzijn van de presidenten Zimbabweaanse president Robert Mugabe en de Zuid-Afrikaanse president Kgalema Motlanthe. De partij van Sata zegt de officiële uitslag bij de rechter te zullen aanvechten. De partij beschuldigt de regering van fraude. Aanhangers van Sata demonstreerden zaterdagavond in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka tegen het verloop van de verkiezingen. Volgens waarnemers van de Afrikaanse Unie verliep de stembusgang eerlijk. De verkiezingen waren nodig na het overlijden van de vorige president, Levy Mwanawasa, in augustus. Banda nam sindsdien het presidentschap waar.