15 mei gezinsdag? Kerst is al erg genoeg

Illustraties Viola Lindner
Illustraties Viola Lindner Lindner, Viola

Moederdag, Vaderdag, en als het aan minister Rouvoet ligt, wordt 15 mei de Dag van het Gezin. Dat staat in de afgelopen vrijdag gepresenteerde Gezinsnota, waarin hij ouders oproept meer moeite te doen om hun gezin bij elkaar te houden. Waarom in `s hemelsnaam nog een gezinsdag? Gezinsdagen, daarvan hebben we er toch al twee: 25 en 26 december. Want als er met Kerst iets centraal staat, is het wel de boodschap dat je vooral deel dient uit te maken van een harmonieus gezin, of op zijn minst toch wel een gelukkige relatie.

Dat is in ieder geval wat alle suikerzoete kerstliederen ons toezingen en waar de van harmonieuze familietafereeltjes uitpuilende tijdschriften ons hardnekkig van proberen te overtuigen. Dat is ook wat veel mensen die zich niet herkennen in de songtekst van `Driving home for Christmas` een allesbehalve vredig Kerstgevoel bezorgt. Want - ook al wil Rouvoet er niet aan - die mensen bestaan ook!

Voor een van mijn vriendinnen - gescheiden, twee kinderen - was Kerst vooral in de jaren direct na haar scheiding een bron van ellende. Al in oktober begon het krakeel met haar ex over de verdeling van de feestdagen. De Kerstdag die zij kinderloos doorbracht, was standaard een dag waarvan ze bij het opstaan al hoopte dat-ie gauw voorbij zou gaan. Het laatste wat zij nodig heeft, is nóg een dag die haar fijntjes onder de neus wrijft dat zij toch echt niet leeft zoals dat eigenlijk zou moeten.

Maar als het aan Rouvoet ligt, is voor hen die niet in zijn ideale gezinsplaatje passen, de ellende van Kerst nog niet voldoende. Nee: laten we vooral nog een dag aanwijzen om van de daken te schreeuwen dat er maar één waardige manier is om je leven in te richten, namelijk als getrouwd heterostel met kinderen. Een dag om vrijgezellen, homo-, gescheiden- en kinderloze stellen, weduwen en weduwnaars impliciet te veroordelen voor hun keuze. En voor Rouvoet een dag om wederom zijn ideale levensstijl aan ons allen op te dringen.

    • Suzanne van den Eynden