Inventiviteit

In tijden van economische crisis moet de overheid zo veel mogelijk geld proberen te verdienen. De Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov is daar erg goed in. Zijn echtgenote, bouwondernemer Jelena Batoerina, is tijdens zijn vijf ambtstermijnen tenslotte de rijkste vrouw van Rusland geworden, met een (voor de crisis) geschat vermogen van zo’n 1,9 miljard euro. Dat geld dankt ze vooral aan de gunstige contracten die ze via haar man heeft verkregen.

Loezjkov zou afgelopen zomer - beweerd wordt op verzoek van president Medvedev - aftreden als burgemeester van Moskou. Als voorwaarde voor zijn opstappen eiste de burgervader wel juridische immuniteit voor hem en zijn vrouw. Blijkbaar waren ze beiden bang voor illegale bouwpraktijken ter verantwoording te worden geroepen.

Inmiddels heeft niemand het meer over dat aftreden. Loezjkov lijkt gewoon zijn vijfde termijn af te maken en door te regeren tot 2011. En dat is jammer, al was het maar omdat ik zelf graag oligarch Aleksandr Lebedev als burgemeester van de Russische hoofdstad zou zien die beweert een oplossing voor het fileprobleem te hebben gevonden.

Loezjkov bruist echter van de ideeën. Het laatste ontvouwde hij afgelopen donderdag in zijn nieuwste boek Boda i Mir (Water en Vrede), een woordspeling op Bojna i Mir (Oorlog en Vrede). In zijn boek pleit hij voor het alsnog uitvoeren van Stalins plan om de loop van de grote Siberische rivieren te gaan keren, zodat ze de Centraal-Aziatische katoenvelden kunnen irrigeren. Daarmee zou de Russische staat zijn rivierwater aan behoeftige landen kunnen verkopen.

Joeri Loezjkov, burgemeester van Moskou (links) met de Russische president Dmitri Medvedev, tijdens de opening van een metrostation. (Foto AP)

Joeri Loezjkov, burgemeester van Moskou (links) met de Russische president Dmitri Medvedev, tijdens de opening van een metrostation. (Foto AP)

Met de uitvoering van het rivierenomleidingsplan is onder Brezjnev al eens begonnen. Maar het project vrat zoveel geld dat het in 1986 werd stopgezet, toen de olieprijs daalde tot een zesde van zijn eerdere hoogte. Het voornaamste gevolg van die prijsdaling was toen de economische ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Sinds 2002 pleit Loezjkov ervoor dat de uitvoering van het plan weer wordt opgepakt. In dat jaar schreef hij een brief aan president Poetin waarin hij opperde een 2500 kilometer lang kanaal aan te leggen van het Siberische Chanty-Mansisk naar Centraal-Azië. Hij kreeg steun van de presidenten van Kazachstan en Oezbekistan, die hun woestijnen al in bloeiende landschappen zagen veranderen.

Russische milieuorganisaties en overheidsinstanties hebben het plan als waanzin betiteld. Het water zou volgens hen, eenmaal in Centraal-Azië aangekomen, onmiddellijk in het zand wegzakken. Misschien moeten we onze eigen kroonprins en waterspecialist eens langssturen om poolshoogte te nemen.

    • Michel Krielaars