Zonder hand voor je mond

Hand voor je mond als je hoest! Krijg je dat ook zo vaak te horen? Een wetenschapper heeft gefotografeerd hoe ver je uitgehoeste snot en slijm wegvliegen als je zonder hand hoest.

Na hoesten hang er een grote wolk van slijmdruppeltje s rond je hoofd. Foto Gary Settles/PSU Settles, Gary;PSU

Wie verkouden is en hoest of niest, zorgt ervoor dat andere mensen verkouden kunnen worden. Het virus dat je de kriebelhoest geeft, of voor een snotstroom uit je neus zorgt, groeit in de slijmvliescellen van je keel en neus. Een slijmvliescel waar één onooglijk klein virusje is binnengekomen barst open als er duizenden virussen in zijn gegroeid. Die cel is dan dood. De virussen zijn geprogrammeerd om naar buiten te willen, om in nieuwe kelen en neuzen terecht te komen.

Waarom? Anders sterft het virus uit, want verkoudheidsvirussen kunnen alleen in slijmvliescellen leven. Nergens anders. Het virus kan maar een weekje in jouw keel leven, dan is je afweersysteem zo krachtig geworden dat het alle virussen doodt. Virussen die níet in andere kelen komen sterven dus uit. Daarom bestaan er alleen nog maar verkoudheidsvirussen waarvan je gaat hoesten en niezen, want dat is voor een virus de beste manier om naar buiten te komen. Dat zie je wel op de foto.

Bij een flinke hoest uit een verkouden keel pers je duizenden kleine vochtdruppeltjes naar buiten. Daarop kunnen honderdduizenden virusdeeltjes zitten. Als iemand anders door die wolk heenloopt en er wat van inademt, vinden de virussen een verse keel. Van tien ingeademde virussen kun je al verkouden worden, dus je hoeft maar een klein beetje van die verkouden lucht binnen te krijgen.

    • Wim Köhler