Wie moddert er nu precies met de monarchie? Ik niet

`Modderen met de monarchie in tijden van crises` schrijft Frank Vermeulen in zijn column van 24 oktober. Dat modderen blijkt dan te gaan over het modderen van Vermeulen zelf met het verlangen naar een republiek en, als dat politiek niet haalbaar is, dan maar een ceremonieel koningschap. De koning buiten de regering plaatsen, maak er een lintenknipper van, dat is het streven. Maar zijn daar ook goede argumenten voor? In het artikel van Vermeulen staan er geen.

De Nederlandse monarchie heeft nu onder vier koninginnen de laatste 118 jaar in het algemeen goed gewerkt. Natuurlijk is het instituut historisch bepaald en als zodanig niet `van deze tijd`. Maar moet het daarom worden afgeschaft? De Republiek heeft de Oranjes gevraagd als stadhouders op dezelfde gronden die prins Willem Alexander noemde als taken van de koning in zijn tv-interview, waarin hij toonde klaar te zijn voor het koningschap. Vertegenwoordigen, samenbinden en aanmoedigen gelden nog steeds als kerntaken. Denkt Vermeulen dat buitenlandse leiders achterlijk zijn en niet zouden weten als ze spreken met een koning die in zijn eigen land voor spek en bonen meeloopt?

Ik krijg kromme tenen als ik denk aan de president van Nederland die ons zou vertegenwoordigen in steenkolen-Engels, om maar niet te denken aan het Frans en Duits. Bij het modderen door een volgende politieke crisis hebben we gelukkig de koning om te helpen bij het vinden van een oplossing.

    • Peter Verloop