Televisie Voorkeur

Portretten van Amerikaanse presidenten, o.a. Abraham Lincoln. ZDF, 1.10-4.10u. In this photo provided by the National Archives, Robert King Stone, M.D., the family physician for President Abraham Lincoln, who examined the President after her was shot and wrote a report on the condition of the president, poses for a photograph. This black and white photo is part of the Mathew Brady Collection. (AP Photo/National Archives, Mathew Brady Collection)
Portretten van Amerikaanse presidenten, o.a. Abraham Lincoln. ZDF, 1.10-4.10u. In this photo provided by the National Archives, Robert King Stone, M.D., the family physician for President Abraham Lincoln, who examined the President after her was shot and wrote a report on the condition of the president, poses for a photograph. This black and white photo is part of the Mathew Brady Collection. (AP Photo/National Archives, Mathew Brady Collection) Associated Press

actualiteiten

Buitenhof. Clairy Polak in gesprek met minister van Justitie Hirsch Ballin over zijn geloof in de rechtsstaat. En met filosoof en diplomaat Kishore Mahbubani uit Singapore, die voorspelt dat door de opkomst van Azië het Westen zijn niet alleen zijn economische, maar ook zijn politieke en culturele macht zal verliezen. Ned.2, 12.05-13.10u.

kunst en cultuur

Kunststof TV. Live talkshow met gasten uit de wereld van cultuur en media. Vandaag met Gerrit Komrij n.a.v. zijn nieuwe boek Vila Pouca, waarin hij de 85 bewoners in zijn Portugese dorp observeert. Ook te gast is actrice Meral Polat, die meespeelt in de nieuwe Orkater-voorstelling Kamp Holland, over de Nederlandse basis in Uruzgan. En acteur/cabaretier Eric Koller komt vertellen over zijn soloprogramma Hippopotomonstrosequipedaliofobie (angst voor lange woorden). Presentatie: Joost Karhof. Ned.2, 17.30-19.15u.

Iets met boeken. Jan Leyers (Vlaming) en Leon Verdonschot (Nederlander) nodigen allebei een favoriete schrijver ‘van de overkant’ uit om Vlaamse en Nederlandse schrijvers en lezers in de literatuur tot elkaar te brengen. Vandaag de Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke en de Nederlandse Charlotte Mutsaers. België 2/Canvas, 21.00-21.45u. en Ned.2, 23.20-0.00u.

Geschiedenis

Nederland in 12 moorden. Twaalfdelige serie over ‘ongewone’ moorden in de vaderlandse geschiedenis. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Blokker sr., Jan Blokker jr. en Bas Blokker. Vandaag: de moord op Theo van Gogh door een radicale jonge moslim, precies vier jaar geleden. Ned.2, 19.15-19.45u.

Verleden van Nederland. Serie documentaires die samen een ‘reis door 250.000 jaar geschiedenis’ vormen. Afl. 4: De Gouden Eeuw (1600-1700), de eeuw waarin alles lijkt te lukken. Kunsten en wetenschappen bloeien als nooit tevoren. Kooplieden besturen de steden en die combinatie maakt de jonge Republiek tot een internationale grootmacht. Op zee heerst de VOC. Presentator Charles Groenhuijsen toont in Amsterdam o.m. het huis van de rijke koopman en regent Louis Trip en reist naar Manhattan en Jakarta, waar Nederlanders in opdracht van de VOC voet aan wal zetten. Ned.2, 20.15-21.10u.

Voyages of Discovery. Serie documentaires over ontdekkingsreizen uit de geschiedenis die de wereldkaart grondig veranderden. Vandaag de reis om de wereld van de Portugese avonturier Ferdinand Magellaan tussen 1519 en 1522. Magellaan maakte de terugkeer in Sevilla niet mee, hij kwam om op zee, in 1521. Magellaan wilde een nieuwe weg naar Indië vinden, maar kwam daar nooit aan. Wel ontdekte hij heel wat nieuwe gebieden, zoals de Filippijnen en de Marianen. Zijn belangrijkste ontdekking was een doorgang naar de Stille Oceaan: de straat van Magellaan. BBC 2, 18.00-19.00u.

Die lange Nacht der US-Präsidenten. Vijf documentaires over Amerikaanse presidenten en hun invloed op de Amerikaanse geschiedenis. Portretten van Abraham Lincoln, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon en Ronald Reagan. ZDF, 1.10-4.10u.

informatief

Stephen Fry in America. De Britse acteur en presentator Stephen Fry reist in een Londense taxi door alle staten van de VS om de Amerikanen ‘te leren begrijpen’. Vandaag is hij in de Rocky Mountains, waar hij overal restanten van Europese pioniers aantreft. Ned.2, 18.15-19.15u.

amusement

Ode aan de doden. Allerzielen is de dag waarop katholieken traditioneel hun gestorven vrienden en familieleden herdenken. Yvon Jaspers praat met bekende en onbekende mensen over hun verloren ‘zielen’. Ned.2, 21.10-22.30u.

Bij ons in de PC. Nieuwe serie waarin Jort Kelder ook buiten de PC Hooftstraat mensen ontmoet die het gemaakt hebben. Vandaag is hij o.m. bij de jaarlijkse roeiwedstrijden op Henley, waar alleen de Britse elite met oud geld welkom is. Ned.1, 22.25-22.55u.

Sport

NOS Studio Sport: schaatsen. Live verslag van het NK Afstanden in Heerenveen. Ned.1, 12.00-17.50u. Samenvatting: Ned.1, 18.10-19.00u.

NOS Studio Sport: voetbal. Samenvattingen van de eredivisiewedstrijden Vitesse-ADO Den Haag, Roda JC-Feyenoord, Volendam-De Graafschap, Sparta-NEC en FC Utrecht-Heracles. Ned.1, 19.00-20.00u.