Televisie Film van de dag

The Road to Guantánamo. In oktober 2001, aan de vooravond van de Amerikaanse aanval op Afghanistan, trokken vier jongens uit het Britse plaatsje Tipton de grens over tussen Pakistan en Afghanistan. Wat hen heeft bezield, is nooit helemaal duidelijk geworden. Maar in de historische gebeurtenissen die zich daar ontvouwden, kwamen drie van hen ten slotte terecht in het Amerikaanse strafkamp Guantánamo Bay. Hun verhaal staat centraal in de film. Het docudrama is een uit nagespeelde scènes, archiefbeelden en interviews samengestelde mokerslag. De lange weg van vernedering naar vernedering is minutieus en soms bijna tergend langzaam gereconstrueerd. De film is een aanklacht tegen de Amerikaanse behandeling van krijgsgevangenen. Zo zitten ze in Guantánamo de hele dag in kooien onder een verzengende zon. (Michael Winterbottom en Matt Whitecross, 2006, GB), Canvas, 21.45-23.20u.