Televisie Film van de dag

The Road to Guantánamo is een aanklacht tegen de behandeling van gevangenen in het Amerikaanse strafkamp in Cuba. Undated film still of the movie "The Road to Guantanamo" by British director Michael Winterbottom shown in the competition of the 56th Berlinale Film Festival. Britons Michael Winterbottom and Mat Whitecross, the makers of the dramatic documentary "The Road to Guantanamo", won a Silver Bear prize for best director at the Berlin Film Festival 18 February 2006. AFP PHOTO BERLINALE ** EDITORIAL USE ONLY IN CONNECTION WITH REPORTING ON THE FILM PERMITTED ONLY UNTIL 15 MARCH 2006 **
The Road to Guantánamo is een aanklacht tegen de behandeling van gevangenen in het Amerikaanse strafkamp in Cuba. Undated film still of the movie "The Road to Guantanamo" by British director Michael Winterbottom shown in the competition of the 56th Berlinale Film Festival. Britons Michael Winterbottom and Mat Whitecross, the makers of the dramatic documentary "The Road to Guantanamo", won a Silver Bear prize for best director at the Berlin Film Festival 18 February 2006. AFP PHOTO BERLINALE ** EDITORIAL USE ONLY IN CONNECTION WITH REPORTING ON THE FILM PERMITTED ONLY UNTIL 15 MARCH 2006 ** AFP

The Road to Guantánamo. In oktober 2001, aan de vooravond van de Amerikaanse aanval op Afghanistan, trokken vier jongens uit het Britse plaatsje Tipton de grens over tussen Pakistan en Afghanistan. Wat hen heeft bezield, is nooit helemaal duidelijk geworden. Maar in de historische gebeurtenissen die zich daar ontvouwden, kwamen drie van hen ten slotte terecht in het Amerikaanse strafkamp Guantánamo Bay. Hun verhaal staat centraal in de film. Het docudrama is een uit nagespeelde scènes, archiefbeelden en interviews samengestelde mokerslag. De lange weg van vernedering naar vernedering is minutieus en soms bijna tergend langzaam gereconstrueerd. De film is een aanklacht tegen de Amerikaanse behandeling van krijgsgevangenen. Zo zitten ze in Guantánamo de hele dag in kooien onder een verzengende zon. (Michael Winterbottom en Matt Whitecross, 2006, GB), Canvas, 21.45-23.20u.

    • André Waardenburg