Stoof van vruchten

1 kg Gieser Wildeman½ liter rode wijn½ stokje vanille, opengespleten150 gram suiker1 duimbreed reepje citroenschil250 gram ontpitte pruimedanten

Aan het eind van de zomer krijg ik van vrienden vaak stoofperen, moesappels en trosjes met frisse groene druifjes uit hun Zeeuwse weekendtuin. Hun oogst gaat voor een groot deel naar vrienden, want waar laat een mens zijn gehele fruitoogst in een stadse behuizing.

Twee jaar geleden kreeg ik bij hun stoofperen ook nog een geweldig recept aangeleverd maar dit jaar moest ik het zelf maar uitzoeken. Er lag nog een pak pruimedanten in de kast en die gingen samen met wat stoofpeertjes in de pan.

Pruimedanten worden veel minder lang gedroogd dan vroeger; ze zijn daardoor lekker zacht en kunnen zo gegeten worden. Voor gebruik in een gerecht hoeven ze niet meer een nacht te weken zoals de keiharde pruimedanten van vroeger.

Bereiding: Schil de peertjes, laat het steeltje ongemoeid maar snijd het kroontje aan de onderkant met een cirkelende beweging weg. Zet de peertjes in een kring in pan, leg de pruimedanten in het midden en giet de wijn bij de vruchten. Voeg 2,5 deciliter water toe, de suiker, citroenschil en vanillestokje. Breng de vruchten aan de kook en laat ze in de gesloten pan op laag vuur 40 minuten koken, of tot de peertjes gaar zijn en de pruimedanten boterzacht en volgezogen met kookvocht.

Schep de vruchten met een schuimspaan voorzichtig uit het kookvocht en schik ze op een platte serveerschaal. Giet het uitgelopen vocht op de schaal terug in de pan en laat het kookvocht van de vruchten 6-8 minuten in open pan inkoken tot een lichtgebonden siroop. Giet de siroop over in een roomkan. Serveer de vruchtenstoof op kamertemperatuur - eventueel bij een bol vanilleroomijs - en schenk wat saus over de vruchten.

Florine Boucher

    • Florine Boucher