Solide slok

Mag je in het bijzijn van kinderen alcohol drinken? Als je de media mag geloven is dat de garantie voor alcoholverslaving op latere leeftijd. Daar liep ik zo over te denken toen ik samen met zoon Thijm van acht een stukje Pieterpad in Drenthe liep. We waren bijna bij ons onderkomen in het piepkleine dorpje Taarlo en ik begon dorst te krijgen.

Bij aankomst werd ons verteld dat Taarlo ook een restaurant had. Voor Thijm kon de avond niet meer stuk, hij zag nogal op tegen de rijst met saus uit blik die ik op de kamer zou gaan opwarmen en hij lekkerbekte bij de gedachte aan pannenkoek of kroket.

Restaurant Van Tarel was sfeervol gelegen en bleek een heuse culinaire tempel. Zoonlief was nog niet toe aan timbaaltjes van ossenstaart met truffel, ik daarentegen genoot met volle teugen. Thijm nam tomaten met kaas, althans zo had ik de verse buffel mozarella met geroosterde tomaten en Ornellaia olijfolie maar genoemd. De tomaten waren volgens hem ‘pittig’, een voor hem uiterst negatieve classificatie, en de kaas was kauwgum zonder smaak, dit was dus voor papa. Oef, dat beloofde nog wat.

Als hoofdgerecht had ik een mooie tournedos en kreeg daarbij een glas Syrah wijn uit St. Joseph aangeboden. Tja, daar gingen mijn mooie voornemens over alcohol en kinderen. Een solide donkere kleur en explosieve aroma’s van sigarenkist en tuigleer, gekoppeld aan stevig rijp fruit. Een slok van dit goddelijke vocht en ik proefde rijpe pruimen, provençaalse kruiden, een vleugje specerijen en eikenhout en met een fabelachtige lengte. Een wijn die prachtig samenging met de kruidige jus de veau bij het vlees. Zoonlief stortte zich op de pompoenrisotto met parmezaanschilfers en warempel, deze ‘rijstepap’ was lekker zoet en de oude kaas erop vond hij ook geslaagd. Of ik de rijst voortaan ook zo kon klaarmaken, vroeg hij terwijl hij zijn cola dronk. Gelukzalig liet ik mij nog eens bijschenken.

Menno Simon

mennosimon@nrc.nl Domaine de Blachon 2004, AOC St Joseph, verkrijgbaar bij wijnhandel Koninginneweg, Amsterdam voor ca 20 euro.

www.wijnhandelkoninginneweg.nl

    • Menno Simon