Risico's uitschakelen

Automatiseerder René Kreileman Foto Maarten Hartman Nederland, IJsselstein, 22-10-2008 Rene Krieleman, belegger. Foto Maarten Hartman
Automatiseerder René Kreileman Foto Maarten Hartman Nederland, IJsselstein, 22-10-2008 Rene Krieleman, belegger. Foto Maarten Hartman Hartman, Maarten

Ook op een dalende beurs valt geld te verdienen. René Kreileman (41): „Aanvankelijk had ik mijn vermogen ondergebracht bij vermogensbeheerders en beleggingsfondsen. Ondertussen las ik veel over beleggen en bezocht ik seminars. Misschien eigenwijs, maar ik dacht steeds vaker: wat zo’n fondsbeheerder kan, kan ik ook. Maar de hele dag achter zo’n beeldscherm zitten viel tegen.

Daarom ben ik geautomatiseerde beleggingssystemen gaan opzetten. Ik ben directeur van een automatiseringsbedrijf en vanuit die achtergrond kon ik zelf software ontwikkelen. Voor mijn aandelensoftware heb ik bijvoorbeeld een studie gemaakt van de koersen van verschillende aandelen. Als de koers in de afgelopen 15 jaar steeg boven een voormalige top, hoe vaak kwam het dan voor dat hij nog verder steeg? Dat is kansberekening. En wat heeft dat opgeleverd? Wat waren de risico’s?

Ook maak ik geautomatiseerd gebruik van fundamentele analyse. Ik download de jaarcijfers, kijk naar de koers-winstverhouding en naar het vermogen van een bedrijf. Je kunt alleen zo werken als je aanneemt dat de historie iets zegt over het toekomstige koersverloop.

Mijn computer handelt voor mij. Die koopt op basis van de software die ik heb ontwikkeld de vijf beste aandelen. Daarmee heb ik de twee grootste risico’s uitgeschakeld, namelijk angst en hebzucht. Zelf zou ik een aandeel dat in waarde gedaald is, misschien niet zo snel verkopen. Je hoopt toch dat het weer stijgt. En een aandeel dat stijgt, verkoop je ook niet, want stel dat het nog verder stijgt. De computer heeft geen last van zulke emoties. Inmiddels heb ik ook softwarepakketten ontwikkeld voor handel in indices, grondstoffen en valuta’s. Door die spreiding heb ik een rendement van 4 procent gehaald. Als ik alleen in aandelen had belegd, was mijn verlies beperkt gebleven tot 8 procent.

Ik werk sinds een jaar of vier op deze manier en voor mij is nu bewezen dat mijn systemen werken. Mijn werk bij het automatiseringsbedrijf bouw ik af. Ik ben een beleggingsboek aan het schrijven en ga seminars organiseren. Met mijn vermogensbeheer ben ik hooguit drie kwartier per dag bezig. Ik hoef alleen mijn computer maar te controleren. Die computer is mijn werknemer. Eentje die 24 uur per dag werkt en nooit ziek is.”

Wilma van Hoeflaken

    • Wilma van Hoeflaken