Regels en tradities

De rubriek ‘Het Binnenhuis’ gaat over interieurs. Vandaag over de sociëteit van studentenvereniging Augustinus.

De zolder van sociëteit Eigen Huis van Augustinus. Hier maken leden van de studentenvereniging versieringen voor feesten. Daarna laten ze vaak een tag achter. Om de twee jaar wordt de zolder gewit.
De zolder van sociëteit Eigen Huis van Augustinus. Hier maken leden van de studentenvereniging versieringen voor feesten. Daarna laten ze vaak een tag achter. Om de twee jaar wordt de zolder gewit. Baart, Theo

Laat je niet onder de tafel zuipen. Die ‘levensregel’ schreef Ronald Plasterk begin april na een lezing op een muur van de sociëteit van Augustinus, de Leidse studentenvereniging. De minister kent zijn pappenheimers, want hij was zelf ooit penningmeester van de studentenvereniging.

Dat Augustijnen van een glaasje houden, is bij een bezoek aan sociëteit Eigen Huis meteen duidelijk. In het monumentale grachtenpand aan het Rapenburg ruikt het om elf uur ’s ochtends op alle etages naar verschaald bier. Grolsch is de belangrijkste sponsor van Augustinus, vertelt voorzitter Joery Strijtveen als hij de drie duizendliterfusten in de kelder laat zien: de Leidse studenten behoren tot de drie grootste afnemers van de Twentse bierbrouwer.

Samen met negen andere studenten geeft Strijtveen vanaf september leiding aan de vereniging. Een fulltime baan, waarvoor hij zijn studie politieke wetenschappen een jaar onderbreekt. Met meer dan 1.500 leden is Augustinus de grootste studentenvereniging van Leiden.

Op een katheder in de statige bestuurskamer ligt een bijbel opengeslagen bij psalm 118. „We zijn het honderdachttiende bestuur”, verklaart Strijtveen, gehuld in een driedelig donkergrijs pak, het ‘externe bestuurstenue’. Een rondgang leert dat het in het verenigingshuis wemelt van de regels en tradities – met bijbehorend taalgebruik.

Zo moeten sjaarzen (eerstejaars) verplicht scheppen (corveewerk in het restaurant op de eerste etage). In de borrelruimte op de begane grond is naast de bar een afgebakende ruimte voor het zooien, een soort judo. En uit de volautomatische bar komen naast bier (90 cent per glas) ook mixdrankjes die enige uitleg behoeven, zoals een paardenkut (Apfelkorn met Spa rood).

Ook het interieur van de sociëteit maakt duidelijk dat de burgerlijkheid van het gewone leven nog ver weg is. Alleen de marmeren schouwen en de gestucte plafonds herinneren nog direct aan het roemrijke verleden van deze voormalige patriciërswoning. De sociëteit maakt een zeer doorleefde indruk.

De oude stoelen en bankstellen zijn door Leidse bedrijven geschonken, vertelt Strijtveen. Of ze zijn het resultaat van een ruilspel dat het bestuur jaarlijks organiseert. Eerstejaars krijgen met helium gevulde ballonnen, die ze in de binnenstad moeten ruilen voor iets van waarde. Dat voorwerp moeten ze daarna weer zien in te wisselen voor nog iets waardevollers. Enzovoorts.

In de bestuurskamer hangt een klok die stil staat op 14 voor 11. Voormalig bewoonster Antje, een huishoudster, zou zich op dat tijdstip aan een zolderbalk hebben verhangen, nadat ze zwanger was geraakt van meneer pastoor. Elke avond om 14 voor 11 klinken de bestuursleden met een glas port op hun geliefde ‘huisspook’.

’s Morgens om tien uur melden de eerste bestuursleden zich op de sociëteit voor administratieve taken. Schoonmakers zijn dan druk in de weer om de De Saint, de borrelruimte op de begane grond, weer toonbaar te krijgen.

Soms zitten de muren van de borrelruimte onder de leverworst, zegt een schoonmaker die de wanden met een brandslang afspuit. „Of makreel”, vult een collega aan. Navraag leert dat de visresten souvenirs waren van de jaarlijkse Woeste Woensdag, waarbij een herengezelschap de andere bezoekers met eten bekogelde.

Heel wat Augustijnen zijn net als Ronald Plasterk steunpilaren van beurs en samenleving geworden. Ondanks de ogenschijnlijke losheid heeft de vereniging altijd een sterke, vormende identiteit gehad, zegt Strijtveen. „We proberen eerstejaars in de kennismakingstijd al mee te geven dat ze in een geprivilegieerde positie verkeren: ze mogen studeren.”

Augustinus wil helpen om van de studietijd een fantastische tijd te maken. Maar dat gaat niet vanzelf, zegt de voorzitter. Dat lukt alleen als de leden zich actief voor de vereniging inzetten. En als ze dat doen, zegt Strijtveen, kunnen ze daar levenslang plezier van hebben. „Augustinus maakt studenten mondiger, sociaal vaardiger en maatschappelijk bewust.”

Meer foto’s van de sociëteit Eigen Huis op www.nrc.nl/binnenhuis. Wilt u ook met uw interieur in deze rubriek? Stuur een foto met korte toelichting naar binnenhuis@nrc.nl

    • Arjen Ribbens