Obama-McCain zat al in 'West Wing'

Fans van de politieke televisieserie West Wing valt al langer op dat de verkiezingsstrijd tussen Obama en McCain de twee laatste seizoenen, uitgezonden tussen 2004 en 2006, tot in detail weerspiegelt.

Scriptschrijver Eli Attie bekent deze week in The New York Times dat het karakter van Matt Santos, een onervaren, charismatische latino die het Witte Huis verovert, is geïnspireerd op Obama.

Nadat Obama in 2004 de Democratische Conventie opzweepte met een prachtige speech, besloot Attie tot een plot waarin zo’n kandidaat nipt wint van een Republikeinse rivaal die lijkt op John McCain.

In de Democratische voorverkiezingen begint Santos (Jimmy Smits) een kansloos geachte race tegen vicepresident Bob Russel, kandidaat van het establishment. Het pleit wordt pas op de Conventie beslecht. Santos voert campagne op het thema ‘Hope is real’ en vermijdt rassenpolitiek. Net als Obama, die de oude Joe Biden koos, kiest hij een grijze vos als running mate om zijn gebrek aan ervaring te compenseren.

De Republikeinen nomineren een oude senator die gematigden aanspreekt, maar in eigen kring omstreden is. Arnold Vinick (Alan Alda) staat bekend als openhartig en onorthodox en voert campagne tegen belastingen, maar de evangelische aanhang wantrouwt hem omdat hij pro-abortus is. Vinick gaat daarom in zee met een anti-abortus-gouverneur als Sarah Palin.

Santos raakt op achterstand, tot een crisis rond een kernreactor te hulp schiet. Hij stijgt in de peilingen, net zoals de kredietcrisis Obama’s campagne nieuw leven inblies.

Voor Obama en Biden valt te hopen dat de laatste week van West Wing minder goed lijkt: daar blijft het tot op verkiezingsdag zenuwslopend en krijgt Santos’ running mate een hartaanval.