Net als de beurs doet McCain het beter

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain loopt in nationale opiniepeilingen in op zijn opponent, de Democraat Barack Obama. De verkiezingen worden dinsdag gehouden.

Een van de betrouwbaarste peilers van het afgelopen jaar, Rasmussen, bracht Obama’s nationale voorsprong gisteren terug naar vier procentpunt, 51 om 47 procent. Pollster.com, een onafhankelijke website die het gemiddelde van alle peilingen weegt, kwam gisteravond uit op een verschil van zes procentpunt, 50 om 44 procent. Een week geleden mat Pollster.com een voorsprong voor Obama van 51 om 43 procent.

Nationale peilingen geven alleen een indicatie van de stand van de race. De uitslag wordt bepaald in de 52 staten, die elk kiesmannen afvaardigen aan een electoraal college dat de president aanwijst. Een kandidaat wint de verkiezingen als hij minimaal 270 kiesmannen achter zich heeft. Daarvoor zijn vooral de resultaten in circa acht swing states van belang. In de meeste van deze swing states stond McCain gisteravond nog steeds op ruime achterstand.

Niettemin zei McCain gisteren tegen supporters „dat wij het gat hebben gedicht’’. Zijn campagnemanager Rick Davies zei op een telefonische persconferentie met verslaggevers „dat wij getuige zijn van één van de grootste comebacks sinds John McCain de voorverkiezingen heeft gewonnen”.

McCains vooruitzichten op een overwinning werden dramatisch slechter vanaf het moment dat de kredietcrisis vorige maand escaleerde. De val van de effectenbeurzen en de discussie over een noodfonds voor de financiële sector in de weken daarna verlaagden het vertrouwen van Amerikanen in zijn kandidatuur. Maar sinds de beurzen weer opwaarts gaan, doet McCain het ook beter in de nationale peilingen.

Verder probeert hij jonge kiezers van Obama af te schrikken door hun te wijzen op diens vermeende plannen belastingen te verhogen; wat Obama ontkent. Ook wijst hij oudere joodse stemmers in swing state Florida op Obama’s vriendschap met een Palestijns-Amerikaanse hoogleraar. Het team van Obama wijst er intussen op dat nationale peilingen onbelangrijk zijn, en dat de situatie in de swing states de Democraat alle vertrouwen geeft in de zege.