Moordenaar Rabin belt met tv-station

De man die dertien jaar geleden de Israëlische premier Rabin vermoordde, zegt in een interview dat hij tot zijn daad gekomen is door uitspraken van voormalige generaals, onder wie de latere premier Sharon. Vanuit de gevangenis heeft de extreem nationalistische Yigal Amir, die tot levenslang is veroordeeld, in strijd met de regels per telefoon een interview gegeven, zijn eerste sinds de moord, aan een tv-station. Voor straf mag hij nu helemaal niet meer telefoneren, en mag hij niemand meer ontvangen, ook zijn vrouw niet.

In het gisteravond uitgezonden gesprek zegt Amir, die nooit spijt heeft betuigd, dat hij besloot tot de moord nadat drie generaals b.d. hadden gewaarschuwd dat de plannen van Rabin voor vrede met de Palestijnen rampzalig zouden zijn voor Israël. Op een receptie, waar ook Rabin was, had hij gezien hoe eenvoudig hij neer te schieten was. Op 4 november 1995 sloeg hij toe op een vredesdemonstratie in Tel Aviv. (Reuters)