Misschien wel titel, maar niet allure van Senna

De Braziliaanse coureur Felipe Massa (27) kan morgen voor eigen publiek wereldkampioen Formule 1 te worden. Maar bij zijn landgenoten roept hij tegenstrijdige gevoelens op.

De Braziliaan Felipe Massa bekijkt door een woud van benen hoe zijn bolide na de training in Sao Paulo wordt teruggeduwd in de pits. Foto AP Ferrari Formula One driver Felipe Massa, of Brazil, is being pushed back into his garage during the second timed practice session for the Brazilian Formula One Grand Prix on the Interlagos circuit in Sao Paulo, Friday, Oct. 31, 2008. The race will be held on Sunday, Nov. 2, 2008. (AP Photo/Silvia Izquierdo) Associated Press

Cris Castro zucht als de naam Felipe Massa ter sprake komt. De 55-jarige onderwijzeres is een Formule 1-fanaat. En natuurlijk, morgen zit zij aan de buis gekluisterd. Net als haar man, haar zoon en twee dochters. Om de Grote Prijs van Brazilië te volgen, de slotrace van het seizoen. Maar haar landgenoot Massa, de nummer twee in het WK-klassement van de Formule 1, vindt ze eigenlijk maar niets.

Nee, de opwinding is niet groot in Brazilië, zelfs nu Massa een kans heeft om in eigen stad en land wereldkampioen te worden – de eerste Braziliaan sinds Ayrton Senna, die zijn laatste van drie wereldtitels in 1991 won. Dan moet wel de Brit Lewis Hamilton in São Paulo zijn zeven punten voorsprong verspelen. „Maar wie gelooft daar in”, zegt Castro. In haar ogen is Massa een klungelaar die nooit z’n belofte waar heeft kunnen maken.

Liever denkt Castro terug aan Ayrton Senna, de legendarische coureur die god aan zijn zijde had tijdens het racen. De man die Brazilië drie wereldtitels schonk en in 1994 verongelukte tijdens een race in Italië, op het circuit van Imola. Castro vertolkt het alles-of-niets volksgevoel. „Massa zal nooit een Senna worden: sensationeel rijden en winnen. Maar ik moet toegeven: hij heeft het dit jaar beter gedaan dan verwacht.”

Het is een beetje de tragiek van Felipe Massa; altijd zal hij door zijn landgenoten vergeleken worden met de mythische Senna, de geniale coureur die in Brazilië verafgood wordt en op gelijke voet staat met die andere volksheld, voetballer Pelé. En als Massa het nieuws haalt, gaat de aandacht uit naar zaken als zijn bijgeloof. Want tijdens het racen draagt hij steeds dezelfde onderbroek, die daarna overigens wel de was in gaat.

Hoewel Massa niet bekendstaat als een spectaculaire coureur, is hij in zijn laatste drie seizoenen wel steeds beter gaan rijden en hoger geëindigd. In het begin van zijn carrière viel hij vooral op door roekeloze gedrag op de baan. Morgen zou hij zich onsterfelijk kunnen maken door wereldkampioen te worden.

Hij is 27 jaar, een jaar jonger dan Senna toen die zijn eerste wereldtitel won in 1988 in Japan. Eergisteren, 30 oktober, was dat twintig jaar geleden, tijdens de voorlaatste race van dat seizoen, waarbij Senna zijn teamgenoot Alain Prost versloeg en die zijn eerste plek ontnam in het klassement.

Donderdag zaten de rivalen Hamilton en Massa gebroederlijk naast elkaar tijdens een persconferentie in het mediacentrum van het Interlagos-circuit in São Paulo. Natuurlijk dacht Massa alleen maar aan winnen, zoals hij dat altijd denkt tijdens het racen. Dat deed hij al toen hij nog meedeed in karting-races, de sport waarmee hij op zijn achtste begon.

Een meerderheid van de coureurs in de Formule 1 verwacht dat Hamilton morgen de titel verovert, zo bleek deze week uit een poll van het Braziliaanse dagblad O Globo. Slechts twee coureurs, onder wie Massa’s teamgenoot bij Ferrari, titelhouder Kimi Raikkonen, gokten op Massa als de grote winnaar.

Zelf was Massa er snel bij om te benadrukken dat hij geen druk voelde: „Ik heb niets te verliezen”, liet de jonge coureur weten. En Intergalos vond Massa een mooi circuit, dat hij al kent uit de tijd dat hij met zijn broertje videogames speelde.

    • Philip de Wit