Michail en Irina Gorbatsjov

LONDON - JUNE 02: (EMBARGOED FOR PUBLICATION IN UK TABLOID NEWSPAPERS UNTIL 48 HOURS AFTER CREATE DATE AND TIME) Mikhail Gorbachev with his daughter and granddaughter arrive at the Raisa Gorbachev Foundation Party at the Hampton Court Palace on June 2, 2007 in Richmond upon Thames, London, England. The night is in aid of the Raisa Gorbachev Foundation - an international fund fighting child cancer. (Photo by Dave M. Benett/Getty Images) *** Local Caption *** Mikhail Gorbachev Benett, Dave M.;Getty Images

Prijsuitreiking in Limburg

Oud-president van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov en zijn dochter Irina Michailovna Virganskaja krijgen op 14 november in de abdij van het Limburgse Rolduc de Martin Buber Plaquette uitgereikt. Die prijs wordt elk jaar toegekend aan mensen die zich op een bijzondere wijze voor anderen inzetten.

Gorbatsjov krijgt de onderscheiding voor zijn inzet om een einde te maken aan de Koude Oorlog. Sinds zijn aftreden als president van de Sovjet-Unie in december 1991 maakt hij zich sterk voor de ontwikkeling van de democratie in Rusland. Zo is hij medefinancier van de onafhankelijke kwaliteitskrant Novaja Gazeta. Op 1 oktober 2008 maakte hij bekend samen met oligarch Aleksandr Lebedev een nieuwe partij op te willen richten, die de Onafhankelijke Democratische Partij gaat heten. Zijn in 1957 geboren dochter Irina, medicus en econoom van opleiding, zet zich sinds de dood van haar moeder Raisa in voor met name zieke kinderen. Zij doet dat in haar functie van vicevoorzitter van de in 1992 opgerichte Gorbatsjov Foundation en als voorzitter van de Raisa Maksimovna Club.

De uitreiking van de plaquette vindt plaats tijdens het internationale cultuur- en wetenschapsfestival Euriade. Martin Buber (1878-1965) was een Oostenrijks-Israëlische godsdienstfilosoof naar wie in 2002 een plaquette werd vernoemd. Eerdere laureaten waren oud-bondskanselier Helmut Schmidt, zanger Herman van Veen en regisseur Klaus Maria Brandauer.