medewerkers Reinildis van Ditzhuyzen

Reinildis van Ditzhuyzen

Historica Reinildis van Ditzhuyzen reisde van Utrecht naar Uppsala en van Rostock naar Reykjavik, om aan universiteiten promoties bij te wonen. Per land verschillen de rituelen sterk die horen bij het verkrijgen van de doctorsgraad. Promoveren is een onderwerp waarmee drs. Van Ditzhuyzen te zijner tijd zelf doctor hoopt te worden. Het onderzoek is klaar, nu nog tijd vinden om de dissertatie schrijven. ‘Ik zou acht maanden vrij moeten nemen’, zegt ze, ‘maar dat kan ik me als kleine zelfstandige helaas niet permitteren.’

Van Ditzhuyzen werkt nu aan een etiquetteboek voor expats in Nederland, Dutch Ditz. Dit wordt haar vierde boek met omgangsregels in successie: eerst verscheen de Dikke Ditz, daarna de Dunne Ditz voor mensen met haast, en onlangs de KinderDitz. ‘Ook de Dutch Ditz is nodig’, zegt de historica. ‘Nederland lijkt een makkelijk land. Maar voor buitenlanders zijn onze regels soms moeilijk te doorgronden.’