medewerkers Ian Buruma

Het verslag van schrijver en journalist Ian Buruma in dit nummer van M van zijn reis naar Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, sluit aan bij het thema waarover hij de laatste tijd veel schrijft: de verhouding tussen Oost en West.

Vanwege zijn rol als schrijver/ essayist in het debat over moslims in Europa krijgt Buruma (1951) op 7 november de Erasmusprijs uitgereikt in Rotterdam. Die prijs wordt, al 50 jaar, ieder jaar uitgereikt aan iemand die in de tolerante, humanistische, kritisch ondogmatische geest van Erasmus een bijdrage levert aan het maatschappelijk of cultureeldebat.

De Brits-Nederlandse Buruma werd internationaal bekend met artikelen en boeken over Azië, met name Japan en China. Hij schreef met de Israëlische filosoof Avishai Margalit het boek Occidentalisme (2004), over westers en islamitisch verzet tegen verstedelijking en moderniteit. Over de moord op Theo van Gogh en de grenzen van de tolerantie schreef hij de reportage Moord in Amsterdam (oorspronkelijke titel ‘Dood van een gezonde roker’, 2006). Voor dit boek won hij de Los Angeles Times Book Prize for the Best Current Interest Book.

Het thema van de Erasmusprijs 2008 is ‘de nieuwe kosmopoliet’. Volgens directeur Max Sparreboom van de Stichting Praemium Erasmianum is Buruma ‘een nieuwe wereldburger die het liefst een wereld zonder grenzen en belemmeringen ziet, maar rekening houdt met een maatschappelijke realiteit, waarin identiteit vaak gefixeerd is op het traditionele onderscheid van nationaliteit, cultuur, godsdienst of etnische herkomst’.

Buruma studeerde sinologie in Leiden, en vertrok in 1975 naar Japan. Tegenwoordig woont hij in New York. Hij schrijft onder meer voor The New York Review of Books.