Maradona?

De voormalige wereldvoetballer Diego Armando Maradona, deze week 48 geworden, als de nieuwe bondscoach van Argentinië. Goede keuze?

Max Caldas, Argentijnse coach hockeyers Bloemendaal: „Fantastisch, dacht ik toen ik het hoorde. Maradona is in Argentinië een heel bijzonder iemand die veel voor het volk heeft betekend. Nederlanders zijn voetbalgek. Maar wat jullie met Cruijff of Van Basten hebben, is niet te vergelijken met wat Maradona bij ons betekent. De voetbalgekte in Argentinië heeft een heel andere dimensie. Dat heeft met gevoel en beleving te maken. Als Argentinië speelt, ligt het land stil. Bondscoach van Argentinië zijn, met veel topspelers met grote ego’s, is niet makkelijk. Maar Maradona heeft van nature overwicht, omdat hij is wie hij is. Zijn impact is groot. Als hij voor de groep staat, kan dat de spelers vleugels geven. Emotioneel? Hij moet zichzelf blijven. Als bondscoach moet hij meer keuzes met het hoofd maken en minder met het hart. Hij moet mensen met ratio om zich heen verzamelen. Hij heeft een moeilijke periode gehad [drugs- en drankverslaving, overgewicht]. Hij heeft dingen gedaan waar hij spijt van heeft. Donderdag is hij 48 geworden. Misschien heeft hij de diepste dalen in zijn leven gehad en is hij stabieler geworden. Geen ervaring? Van Basten had ook geen ervaring. Die heeft het toch prima gedaan?”

Bert van Marwijk, bondscoach Nederlands voetbalelftal: „Het kwam voor mij niet als een donderslag bij heldere hemel. Wel opportunistisch dat Argentinië iemand zonder ervaring als bondscoach aanstelt. Gaat hij in zijn eentje voor de groep staan? Ik las dat ze een team van trainers om hem heen gaan bouwen. Niet onverstandig. Er zijn oud-voetballers die het in hun vingers hebben. Maradona kan zijn spelers goede tips geven; hij heeft op het allerhoogste niveau gespeeld, onder de allerhoogste druk. Er zijn niet veel trainers die dat kunnen zeggen. Ik trainde tijdens mijn voetbalcarrière al de jeugd. Daardoor heb je een redelijke basis. Het moeilijkste is voor een groep staan: een heel proces. Een coach moet spelers kunnen beïnvloeden en zich niet laten beïnvloeden door zaken van buiten. Je moet van nature een beetje psycholoog zijn en de gedachten van spelers snel kunnen inschatten. Maar voor Maradona gelden andere wetten; hij is van de buitencategorie.”

Barry Hughes, Welshman, oud-voetbalcoach van onder meer Go Ahead, Haarlem en Sparta: „Fantastische keuze! Ik was niet verbaasd. In de voetbalwereld kan alles gebeuren, zeker in Argentinië. Maradona is een begrip. Het was een voortreffelijke voetballer. Ervaring? Van Basten en Cruijff hadden toch ook geen ervaring? Maradona kan dit wel aan. Hij kan goed praten over voetbal, kan het zijn spelers voordoen en hun zelfvertrouwen geven. Het is een aardige vent, met niet zoveel kapsones. Hij heeft als voetballer zoveel meegemaakt. Hij weet wat er te koop is in het voetbal en kent de verleidingen daarbuiten. Die ervaring kan hij overbrengen. Hij heeft een goede ploeg. Hij moet zijn spelers vrijheid geven en ze niet volstoppen met tactische opdrachten. Voor een type als Maradona is het niet moeilijk om als coach het overwicht te hebben. Hij wordt op handen gedragen. Hij moet wel op het goede pad blijven. Maar ik lees dat zijn leven is veranderd.”

Foppe de Haan, bondscoach Jong Oranje: „Verbazingwekkend. De keuze voor Maradona komt opportunistisch over. Het gaat niet goed met het Argentijnse elftal, dus moet een soort redder worden aangesteld. Dan vindt iedereen het op korte termijn leuk als je kiest voor een grote naam. Vanuit de bond zit er niet een helder idee voor de langere termijn achter. Het effect zou wel kunnen zijn dat de spelers de eerste paar wedstrijden als een speer gaan voor de grote Maradona. Maar wat gebeurt er als het minder gaat? Een bondscoach moet stressbestendig en zeer stabiel zijn. Dat is misschien Maradona’s grootste probleem. Ik zag hem in het stadion in Shanghai [tijdens de olympische kwartfinale Nederland-Argentinië]; een ongelooflijk emotionele man, wel een echte voetballiefhebber. Hij was een heel goede speler. Dan begin je als coach met meer krediet. Als je het vak dan ook nog beheerst, ben je een wereldcoach. Maar het is een vak dat je door schade en schande moet leren. Ik ben benieuwd hoe het gaat.”

    • Pieter de Vries