Libische leider Gaddafi slaat zijn tenten op in Moskou

Voor het eerst sinds 23 jaar brengt de Libische leider Moammar Gaddafi een officieel bezoek aan Moskou, met name om over de aanschaf van Russische wapens te praten. Gisteren sloeg hij, letterlijk, zijn tenten op bij het Kremlin. Daarover was dagenlang onderhandeld. De Libische leider zou drie dagen blijven, maar wat dit betreft valt niet altijd op hem staat te maken. Bij een bezoek aan Parijs bleef hij veel langer dan gepland.

De Russische zakenkrant Kommersant schreef deze week dat Gaddafi ook komt praten over de mogelijke opening van een Russische marinebasis in Libië, als tegenwicht voor de Amerikaanse belangen in Afrika. Maar daarvan was geen bevestiging van Libische zijde. Een eerder bericht dat Syrië Rusland een marinebasis in de havenstad Tartus wilde geven, werd later door Damascus met kracht tegengesproken.

Een ander onderwerp van gesprek zou de levering zijn van een kerncentrale aan Libië. Frankrijk heeft eerder al een contract met Tripoli getekend voor medewerking aan een civiel nucleair programma. Libië is enkele jaren geleden bij het Westen in de gratie teruggekeerd nadat het afstand had gedaan van zijn nucleair wapenprogramma.

Volgens een bron binnen het Russische militair-industriële complex die door het persbureau Interfax werd geciteerd, zou tijdens Gaddafi’s bezoek voor ongeveer 1,5 miljard euro aan wapencontracten kunnen worden ondertekend. Libië is volgens deze bron geïnteresseerd in S-300 en TOR-M1 luchtdoelraketten, in MiG-29 en Soe-30 gevechtsvliegtuigen en in T-90 tanks. De Libische strijdkrachten worden traditioneel door Moskou utigerust.

Een probleem is wel dat Libië nog oude schulden heeft voor een totaalbedrag van 4,5 miljard dollar.

Tegelijkertijd heeft Libië 1,5 miljard dollar gestort in een fonds waaruit de nabestaanden van de Amerikaanse slachtoffers van de bomaanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988 en een aanslag op een Duitse disco in 1986 worden gecompenseerd. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld. Hiermee heeft Tripoli voldaan aan de verplichtingen die het na zware westerse druk op zich had genomen.

Nu Libië dit heeft gedaan, zijn er geen obstakels meer die een volledige normalisering van zijn relaties met het Amerika in de weg staan. Dat betekent naar alle waarschijnlijkheid dat het Amerikaanse Congres zijn verzet tegen de benoeming van een Amerikaanse amabassadeur in Tripoli staakt. (AP, AFP)