Leonard Cohen

De jarenzestigbard treedt op 3 november op in Rotterdam Ahoy

‘I was born with the gift of a golden voice’, bromde Leonard Cohen twintig jaar geleden op zijn comebackplaat I’m Your Man. Destijds was dat zelfspot; tegenwoordig is het een constatering. Op het openluchtconcert dat de 74-jarige singer-songwriter afgelopen zomer in het Amsterdamse Westerpark gaf, zong hij letterlijk de sterren aan de hemel.

Het was aan een frauduleuze manager te danken dat de singer-songwriter voor het eerst sinds 1993 – en vier jaar na zijn laatste cd Dear Heather – weer op wereldtournee was gegaan.

Financiële aderlatingen mochten hem inmiddels grijze haren hebben bezorgd, hij leek geen dag ouder dan toen.

Klassieke hoogtepunten uit zijn veertigjarige carrière – van ‘So Long Marianne’ tot ‘First We Take Manhattan’ – klonken beter dan ooit, en het merendeels bovenmiddelbare publiek kwam volledig in de ban van zijn bronzen bariton.

Voor iedereen die Cohen ‘live at Westerpark’ heeft gemist of graag op herhaling wil, geeft het Sixties-icoon op 3 november een concert in Ahoy Rotterdam.

Minder sfeervol dan onder het uitspansel, maar evengoed een gouden kans om Cohens charisma deelachtig te worden en te ontdekken waarom er in Nederland (en de rest van de westerse wereld) zoveel Suzannes, Susannes, Susans en Suzans tussen de dertig en de veertig rondlopen.