kwesties@nrc.nl

Coffeeshops en de eventuele overlast daarvan is niet een onderwerp waar veel lezers opgewonden van raken. Blowers zijn in ieder geval een stuk rustiger dan kroegbezoekers, valt regelmatig te vernemen.
Coffeeshops. Illustratie Olivia Ettema Ettema, Olivia

Jointje

Hier in Woensdrecht, buurgemeente van Bergen op Zoom en Roosendaal, is de vermeende overlast van de handel in drugs regelmatig onderwerp van gesprek. Nu beide steden serieus overwegen de shops te gaan sluiten zitten binnenkort 25.000 kopers per week zonder legaal adresje voor het kopen van hun jointje. Woensdrecht ligt tussen Bergen op Zoom en de Belgische grens in. Ik vermoed dat in onze gemeente daardoor het straatwerk in omvang toe zal gaan nemen. De runners hebben hier een zeer grote vijver om uit te vissen.

Ik ben voorstander van het legaliseren van handel en teelt om te voorkomen dat de overlast en criminaliteit niet meer is te handhaven. Neem de Holland Casino’s. Wij kunnen bijvoorbeeld regionaal een weedboulevard inrichten, liefst buiten de bebouwde kom, en de teelt is alleen aan vergunninghouders . Alles blijft in overheidshanden van kas tot klant. Alle andere handel en teelt is dan voor 100 procent verboden en daardoor duidelijk en streng te controleren. Burgemeester Leers van Maastricht heeft hiervoor al zijn hand durven uitsteken, wie volgt?

Esther Slootweg

Verlokking

Ik ken coffeeshops als klant en ben er helemaal niet blij mee. Ik ervaar coffeeshops als een valse verlokking, je slechtste vriend, je geliefde vijand. Wat mij betreft mogen ze allemaal gesloten worden. Maar regels en praktische bezwaren staan dat zeker in de weg.

Chris H.

Gezellig

Enkele jaren geleden woonden we in een wijk in Eindhoven. Niet ver van onze straat bevond zich een coffeeshop. Ik moet toegeven dat het daar altijd opvallend rustig was, zowel binnen als buiten de shop. Jongeren uit de wijk rookten daar hun stickie, speelde poolbiljart of een potje dam en hadden een goed gesprek. Het zag er altijd gezellig uit.

Iets verderop in de straat was een café waar het in het weekend vaak een wildwestfilm werd. Er werd in hard drugs gedeald en regelmatig waren er vechtpartijen voor het café. Ik loop ’s avonds liever langs de coffeeshop dan langs sommige buurtkroegen. Mensen gaan na hun bezoek aan de coffeeshop rustig naar huis en dat is een groot verschil met de dronken lui die uit het café komen .

De coffeeshop heeft mijnsinziens een belangrijke functie in deze wijk waar jongeren van verschillende culturen elkaar treffen. Rookverbod-paddoverbod-growshopverbod-sexshopverbod-coffeeshopverbod-kraakverbod-nachtelijk uitgaansverbod-housepartyverbod-happyhourverbod-hangjongerenverbod. Ik vind dat dit kabinet dezelfde trekjes vertoont als de talibaan!

Antwan

    • Chris H
    • Esther Slootweg