Klink blijft bij plan preventief inenten

Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) blijft hij bij zijn besluit dat alle meisjes van twaalf jaar vanaf volgend jaar september preventief ingeënt kunnen worden tegen baarmoederhalskanker. Hij zei gisteren dat hij geen reden ziet te twijfelen aan de onafhankelijkheid van de adviezen van de Gezondheidsraad.

Anderhalve week geleden meldde het tv-programma Zembla dat artsen en wetenschappers van de Gezondheidsraad onderzoeksgeld hebben gekregen van farmaceutische bedrijven. Fabrikanten van de vaccins tegen baarmoederhalskanker zouden banden hebben met leden van die Gezondheidsraad en daardoor het advies hebben kunnen beïnvloeden. Professor Van der Noordaa van de Gezondheidsraad bevestigde de connecties, maar stelde na de uitzending dat de integriteit van de wetenschappers niet ter discussie staat. Bij het opstellen van het advies zou er alles aan gedaan zijn om de onafhankelijkheid te waarborgen. De experts gaven alleen advies en beslisten niet over de inhoud van het rapport.

Kamerlid Khadija Arib (PvdA) had vragen gesteld aan Klink over de vermeende betrokkenheid van producenten bij het advies. Na zijn antwoord zegt zij erop te vertrouwen dat de Gezondheidsraad juist heeft gehandeld. Wel wil zij nog een debat over de rol van de farmaceutische industrie bij het opstellen van adviezen.