Hellström weg bij Danstheater

Anders Hellström, artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater, zal het gezelschap na het jubileumjaar 2009-2010, verlaten. Wie de opvolger van Hellström wordt, is nog niet bekend.

Van een nieuw artistiek leider zal het nodige gevergd worden. In Den Haag staat de bouw van een nieuw danstheater gepland. Niet alleen artistiek maar ook politiek-technisch krijgt de opvolger een zware taak.

Zakelijk directeur Jet de Ranitz: „Hellström weet nog niet wat hij gaat hierna gaat doen. Hij wil meer tijd voor zijn privéleven; hij woont bijvoorbeeld al twintig jaar niet meer in zijn vaderland Zweden.”

Hellström (1962) kwam in 2004 bij het Haagse gezelschap, een van de twee grote dansgroepen van het land. Na een carrière als danser bij onder andere William Forsythe, werd hij in 1999 artistiek directeur van het Göteborg Ballet dat hij omvormde van een klassiek tot een modern dansgezelschap. Bij het Nederlands Dans Theater had hij de lastige opdracht om de vertrokken Jiri Kylián te doen vergeten.

Hellström – die zelf niet choreografeert – begon met het beheren van het ‘erfgoed’ beheren, het werk van boegbeelden Kylián en Hans van Manen, en het stimuleren van de talenten van huischoreografen Paul Lightfoot en Sol Léon.

Geleidelijk verlegde hij de koers. Hij haalde een nieuwe generatie gastchoreografen in huis, zoals de Canadese Crystal Pite. Ook eigen dansers, als Lukas Timulak en Medhi Walerski, kregen de ruimte om te gaan choreograferen. Onlangs kondigde hij terugkeer aan van oud-danser en choreograaf Johan Inger.