Geen makaken meer voor Duitsers

Nog vier weken te gaan, dan moet het uit zijn. Duitslands kleinste deelstaat geeft de universiteit van Bremen niet langer toestemming voor hersenonderzoek aan makaken. De senaat van de deelstaat, die alleen uit Bremen en Bremerhaven bestaat, heeft neurowetenschapper Andreas Kreiter dat op 15 oktober meegedeeld. De maatschappelijke normen en waarden waren veranderd en zijn onderzoek was niet langer ethisch aanvaardbaar. (Nature News, 27 oktober). Al vorig jaar had het nieuw verkozen Bremer parlement, gedomineerd door sociaal-democraten en Groenen, laten weten Kreiters vergunning, die eind november afloopt, niet te zullen verlengen. Volgens de Tierschutzbund had het hersenonderzoek aan 24 makaken geen therapeutische betekenis voor de korte termijn. En leden de dieren ondraaglijke pijn.

Kreiter, gerenommeerd onderzoeker, noemt het een volstrekt arbitraire beslissing die voorbijgaat aan het doel van zijn werk: meer inzicht krijgen in de werking van menselijke hersenen. Nog onlangs had een expertcommissie van wetenschappers en dierenbeschermers zich ten gunste van zijn werk uitgesproken. Van ‘ondraaglijke pijn’ is geen sprake. De Duitse onderzoeksgemeenschap is zeer verontrust en de universiteit van Bremen zal het besluit voor de rechtbank aanvechten.

    • Karel Knip