Even neusie- neusie kijken

Uit Lucky Luke: 'Naijver in Painful Gulch'
Uit Lucky Luke: 'Naijver in Painful Gulch' Dupuis

Je ziet iemand op straat en je denkt: die ken ik, dat is de zus van Peter, of hee, de moeder van Lila! Zoiets zie je heel snel, je weet het in een fractie van een seconde. Maar bekijk die seconde nou eens heel erg vertraagd, als een stukje van een film in slowmotion. Wáár in iemands gezicht begin je dan met kijken of je iemand herkent? Bij het haar? Bij de ogen? Bij de mond?Dat weet je niet, want je doet het zonder erbij na te denken. Maar in Amerika waren een paar psychologen (dat zijn mensen die onderzoek doen naar mensen) die er weleens achter wilden komen. Dus hebben ze heel precies gemeten waar mensen naar beginnen te kijken als ze iemand op een foto moeten herkennen. En wat bleek: mensen beginnen bij de neus. Ze kijken eerst naar de linkerkant en dan naar het midden van de neus. Daarna kijken ze nog naar de rest van het gezicht, maar door alleen naar de neus te kijken, herkenden ze vaak al wie het was. EdB