Een sms-je van een olifant

Een sms'je van een olifant. Illustratie Irene Goede
Een sms'je van een olifant. Illustratie Irene Goede Goede, Irene

Zou iemand je geloven als je zei dat je een sms had gekregen van een olifant? Het is wel héél moeilijk voor te stellen dat een beest met zulke grote poten berichtjes tikt. Maar toch zijn er in Kenia al een stuk of tien olifanten die sms-jes versturen.

De olifanten doen mee aan een proef van de organisatie Save the Elephants. Die organisatie merkte dat er op het platteland van Kenia steeds vaker ruzies waren tussen boeren en olifanten. Zulke ruzies lopen voor de olifanten meestal slecht af: want als het niet lukt om de olifanten met stokken weg te jagen, dan pakken veel mensen een geweer.

De ruzies begonnen als jonge mannetjesolifanten er ’s nachts op uittrokken om akkers kaal te vreten, of om eten te roven in de dorpen. Daarom bouwden onderzoekers van Save the Elephants speciaal voor die mannetjes een soort afstandsbesturing.

Eerst deden ze hen een grote halsband om met een GPS-apparaat en een mobieltje. Daarmee kunnen ze nu op hun computers de hele tijd zien waar de mannetjes uithangen.

Maar de onderzoekers hadden natuurlijk geen zin om alsmaar naar een computer te turen. Dus veranderden ze het systeem nog verder: zo gauw een olifant nu een dorp in trekt of op een akker stapt, stuurt zijn mobieltje een sms naar Save the Elephants. In het sms-je staat waar hij is, en zo kunnen vrijwilligers vlug met een auto met zwaailichten naar het beest toegaan en hem wegjagen. Omdat olifanten slim zijn, houden ze dan na een paar keer vanzelf op met hun bezoekjes. Het werkt zo goed dat de proef wordt uitgebreid.

    • Margriet van der Heijden