Een poot te veel

Een poot te veel Purdue University Forestry

Dit wilden wetenschappers zomaar weten: waarom er zoveel misvormde tijgersalamanders rondkruipen. Tijgersalamanders zijn dikke, trage dieren die in de buurt van modderpoelen leven. Amerikaanse modderpoelen. Ze hebben vaak een poot te veel of te weinig. Of een hand met een vinger teveel. Of een vinger met een kootje te veel. Het is geen prettig gezicht. De wetenschappers vingen 1946 salamanders en salamanderlarven en ontdekten 156 dieren met een tekort of teveel.

Opeens dachten ze: die dieren zijn gewoon te sloom, ze paren altijd binnen het gezin, broer met zus, vader en dochter, daar krijg je nu eenmaal misvormingen van, dat is bekend. Maar het bleek onzin. Nu denken de geleerden dat het aan het milieu ligt. Dat betekent dat ze het nóg niet weten, maar het klinkt beter.