De banlieue dichtbij

De Nederlandse fotografe Ilse Frech volgde langdurig moslima’s in Parijse voorsteden. In het Institut Neérlandais in Parijs is deze maand het resultaat te zien, in M een voorpublicatie.

Fotografie: Ilse Frech. Khadija
Fotografie: Ilse Frech. Khadija Frech, Ilse

Niet alleen de rellen in de Parijse voorsteden in 2005 hebben de banlieu een slechte naam bezorgd. In 2003 groeide het protest tegen de slechte behandeling van jonge allochtone vrouwen in die wijken: er werden verschillende groepsverkrachtingen gemeld. Ni putes, ni soumises, noch hoer, noch onderworpene, werd de strijdkreet van de vrouwen die tegen de vrouwonvriendelijke sfeer in de banlieue streden. De Frans-Algerijnse Samira Bellil schreef over haar gruwelijke jeugd in de Parijse voorstad Garges het boek Ontsnapt uit de hel (Uitgeverij Arena, 2003).

‘Ik zag dat op tv en vroeg me af: zijn de Parijse voorsteden werkelijk de hel voor jonge moslimmeisjes? Hoe is hun leven?’ vertelt de Nederlandse fotografe Ilse Frech. Met hulp van het fonds BKVB begon ze een project: geen snelle moment opname, maar een uitgebalanceerd beeld. Ze besloot in verschillende voorsteden een aantal jonge moslima’s voor langere tijd te volgen. Ze fotografeerde ze, filmde ze, sprak met ze over hun leven, over de rol van religie, Frankrijk, school, jongens. Het resultaat is I AM/identités pluri-elles: een fototentoonstelling, die vanaf 14 november in het Institut Néerlandais in Parijs te zien is, in het kader van de Mois de la Photo. Foto’s plus interviewteksten samen zijn verwerkt in een boek dat uitgeverij Episode uitbrengt. In deze M een voorproefje.

Ilse Frech, I AM/identités pluri-elles, Institut Néerlandais, 121 Rue de Lille, Parijs, 14 november t/m 21 december, www.institutneerlandais.com