Dawkins en de tere kinderziel

Scene uit de film The Golden Compass, naar het boek van Philip Pullman. GC_04308 The Golden Compass , September 18, 2006 Photo by Laurie Sparham/newline.wireimage.com To license this image (10914652), contact NewLine: U.S. +1-212-686-8900 / U.K. +44-207-868-8940 / Australia +61-2-8262-9222 / Japan: +81-3-5464-7020 +1 212-686-8901 (fax) info@wireimage.com (e-mail) NewLine.wireimage.com (web site) Sparham, Laurie

Na zijn aanval op God neemt Richard Dawkins nu ook tovenaarsleerling Harry Potter op de korrel. Zo interpreteren tenminste de Britse media een afscheidsinterview van de beroemde Britse evolutionair bioloog met televisiezender Channel 4.

In het interview, naar aanleiding van zijn emeritaat als hoogleraar in Oxford, waarschuwt Dawkins voor sprookjes: “In zoveel van de verhalen die ik heb gelezen wordt aangenomen dat kikkers in een prinses kunnen veranderen en ik weet niet of dat een gevaarlijk effect heeft op de rationaliteit.”

Toch krijgt de sprookjesfantasie van Dawkins vooralsnog meer krediet dan God. Hij heeft de boeken van Rowling niet gelezen, erkent hij, maar wel de trilogie van fantasyschrijver Philip Pullman. “Ik houd van zijn boeken”, aldus Dawkins, en: “Ik weet niet wat ik moet denken van magie en sprookjes.”

In zijn afscheidsweek was Dawkins ook als uitgesproken atheïst weer in het nieuws. Hij draagt maar liefst 5.500 pond bij aan een anti-religieuze advertentiecampagne op Britse bussen. Dawkins en zijn medestanders willen de dubbeldekkers voorzien van slogans als: ‘Er bestaat waarschijnlijk geen god. Maakt u zich niet langer druk en geniet van het leven.’

Logisch gezien bestaat er voor Dawkins weinig verschil tussen het geloof in God en het geloof in feeën of eenhoorns. Voor het bestaan van geen van alle zijn immers ooit bewijzen gevonden. Waarom zijn boek God als Misvatting (The God Delusion) wordt gezien als snijdend en fel begrijpt hij niet, zo verklaart hij in het interview. “Het is een humoristisch boek”.

Nu hij met emeritaat is, wil de 67-jarige Dawkins een kinderboek gaan schrijven waarin hij kinderen bijbrengt hoe ze moeten denken over de wereld, het universum en wetenschap. Hij wil het wetenschappelijke denken plaatsen tegenover het mythische denken. Dawkins gelooft niet dat zijn boek de magie uit de kindertijd zal halen: “Er zit zó veel magie in de wetenschap.”

    • Michiel van Nieuwstadt