Combinatie van pillen en therapie is voor kind dé angsttherapie

Bang jongetje. fotononstop Little boy with hands over head. Photononstop

De beste therapie voor angstige kinderen is een combinatie van cognitieve gedragstherapie met medicijnen. Dat rolt uit een in de Verenigde Staten bij angstige kinderen uitgevoerde vergelijking tussen een neppil, antidepressiva, gedragstherapie en de combinatie van pil en therapie. Van de 7- tot 17-jarigen die de therapie-pilcombinatie kregen was na drie maanden ruim 80 procent goed of heel goed verbeterd. Met alleen gedragstherapie was bijna 60 procent er beter aan toe. De antidepressiepil alleen was heilzaam voor 55 procent en het placebo hielp 24 procent van de kinderen af van sociale angst, van separatie-angst of van een gegeneraliseerde angststoornis (The New England Journal of Medicine, online 30 oktober). De gedragstherapie bestond uit 14 wekelijkse sessies van een uur.

Het in dit onderzoek gebruikte medicijn is overigens omstreden. Het is een antidepressivum van de klasse van de serotonineheropnameremmers (SSRI’s). In dit onderzoek werd sertraline uitgeprobeerd, gratis ter beschikking gesteld door fabrikant Pfizer. Het onderzoek werd overigens vooral door de overheid betaald.

Sertraline en de andere SSRI’s zijn omstreden vanwege de zelfmoordgedachten die kinderen ervan kunnen krijgen. Die bijwerking is zeldzaam. In het onderzoek met 500 kinderen had niemand er last van. Maar in de Nederlandse patiëntenbijsluiter voor sertraline staat bijvoorbeeld: ‘...dient niet te worden gebruikt bij de behandeling van kinderen en adolescenten jonger dan 18 jaar. Patiënten jonger dan 18 jaar hebben een verhoogd risico op zelfmoordpogingen, zelfmoordgedachten en vijandigheid (...). Ondanks dit alles kan uw arts aan patiënten jonger dan 18 jaar Sertraline voorschrijven omdat dit in het belang van de patiënt is.’

De grote vraag is natuurlijk of het gevonden betere resultaat van de therapie-pilcombinatie voldoende is voor een verantwoord SSRI-recept. Wim Köhler

    • Wim Köhler