Bij de voorplaat

Deze tomaten, zo paars als bramen, zijn een nieuwe uitvinding. De tomaten zijn in het lab voorzien van twee genen van een andere plant, een leeuwenbekje. Daardoor bevatten de tomaten een paarse kleurstof die gewone rode tomaten missen: anthocyanen. Samen met andere complexe plantenstoffen zijn ze deels verantwoordelijk voor het heilzame effect van groente en fruit – onder andere bramen, zwarte bessen en frambozen bevatten wél veel anthocyanen. De paarse tomaten zijn bedacht met het oog op mensen die niet genoeg groente en fruit eten. En zo zijn er steeds meer genetisch veranderde gewassen in de maak met extra gezonde eigenschappen. Rijst met meer vitamine A, plantenolie met betere onverzadigde vetzuren, en allerlei tomaten en aardappels – want die worden ook veel gegeten. De paarse tomaten (van labs in Engeland, Wageningen, Duitsland en Italië) verschenen deze week in Nature Biotechnology. Een dierproef wees erop dat de tomaten misschien echt gezond zijn – althans voor muizen. Kankergevoelige muizen leefden langer, op een dieet met heel veel paarse-tomatenpoeder. [HvS]